Antena Căutare

OPEC pierde controlul asupra pietei petrolului. Cotatiile continua sa urce!

Tarile din Golful Persic, in special Arabia Saudita, considera pretul corect al „aurului negru” situat intre 70 $/baril si 80 $/baril. Venezuela, Angola si Ecuador sunt insa de parere ca titeiul trebuie sa coste pe pietele mondiale in jur de 100 $/baril.

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, statele membre ale Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) nu au reusit sa se inteleaga in privinta cotelor de productie, lasate nemodificate la nivelul stabilit in 2009.

Un esec care a creat o oarecare panica pe piata petro­lului: la Londra pretul barilului Brent a crescut cu 3,5%, pana la 118,25 $, iar la New York titeiul american a recuperat 1,7%, urcand la 101,26 $/baril.

Ieri, piata a ramas sub impactul deciziei surpriza din ajun, nestiind, practic, pe ce directie sa se inscrie, dar refuzand, totodata, salturi spec­ta­cu­loase.

Inaintea summitului OPEC, analistii bancii Societe Generale estimasera probabilitatea cresterii cotei de productie cu 1,5 milioane de barili pe zi la 65%. Disensiunile din interiorul cartelului s-au dovedit mult prea profunde: Arabia Saudita, jandarmul cartelului, nu a reusit sa-i atraga de partea partenerilor sai favorabili unei majorari a productiei pe adversarii acestei idei (Venezuela, Iran, Algeria, Angola, Ecuador, Libia).

„A fost una dintre cele mai neplacute reuniuni la care am participat", a comentat, la finalul consfatuirii, ministrul saudit al Petrolului Ali Naimi. Mergand mai departe, alt delegat a estimat ca inca­pacitatea OPEC de a ajunge la un consens reprezinta o incalcare a regulilor funda­mentale ale organizatiei si „sfarsitul sistemului de cote".

Tot articolul, in Financiarul

Adoptarea monedei euro, amanata de statele est-europene. Romania vrea sa treaca la euro in 2015... Taxele pe care Guvernul nu are curaj sa le introduca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x