Antena Căutare

Patru consecinte ale pierderii ratingului AAA de catre Franta

Agentia de notare financiara Standard & Poor’s a degradat calificativul Frantei. Pierderea acestei „trezorerii nationale” poate arunca in aer zidul anti-criza al zonei euro.

Nota Frantei a fost coborata de la AAA la AA+. Cotidianul Le Figaro a identificat patru consecinte ale deciziei agentiei americane Standard & Poor's.

• Fondul european de salvare (EFSF) amenintat. Fara indoiala, este cea mai grava dintre consecintele declansate de pierderea calificativului AAA: Fondul european de stabilitate financiara, a carei nota AAA depinde de cea a tarilor care-l sustin, va fi, probabil, la randul lui, degradat. Ca urmare, dobanzile cerute de investitori vor exploda. Ceea va antrena o scumpire a planurilor de salvare a Greciei, Portugaliei si a Irlandei, state aflate sub perfuzia mecanismului european. Si va pune in pericol fragilul zid anti-criza al zonei euro.

• Efect de domino asupra colectivitatilor locale. Sanctiunea aplicata de Standard & Poor's va provoca un efect de domino, explica Norbert Gaillard, specialist in agentii de notare. „Nota unei tari serveste drept referinta nationala. Daca ea este scazuta, toate intreprinderile, bancile si, in special, colectivitatile locale, vor fi puse in discutie. Dintre acestea din urma, cele dotate cu ratingul AAA, precum Paris, isi vor vedea raginturile revizuite in scadere. Depinzand, in mare parte, de transferurile financiare ale statului, colectivitatile nu pot avea o nota mai buna.

• O posibila crestere a costului de credit. Pierderea AAA ar putea degrada inclusiv relatiile dintre populatie si banci. Institutiile pot ingreuna accesul la credit si spori dobanzile. „Imprumutand tot mai scump de pe piete, bancile vor incerca, probabil, sa recupereze pe seama clientilor", recunoaste economistul unei mari banci franceze. „Totusi, avand in vedere actuala concurenta, e posibil ca politica bancilor sa ramana, practic, nemodificata pentru pastrarea cotelor de piata".

• Costul datoriei de stat. Consecintele pierderii notei supreme depind, de asemenea, de reactia pietelor. Daca vor impune Frantei dobanzi tot mai ridicate, urmarile se vor resimti atat asupra finantelor de stat, cat si a buzunarului consumatorului. In plus, costulurile de credit va creste.

Sursa: Fin.ro

Recolta impresionanta de rosii romanesti, in plina iarna... Grecia, tot mai aproape de faliment...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x