Antena Căutare

PDL propune suprataxarea bancilor cu 2,5% din profit

Consiliul Legislativ a acordat aviz favo­rabil propunerii mai multor senatori PDL de a introduce o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului bancilor. Masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada de trei ani, iar veniturile vor intra in bugetul asigurarilor sociale. Bancherii spun ca nu vad rostul unei astfel de taxe, intrucat institutiile de credit nu au primit ajutor din partea statului, ci, mai degraba, bancile au finantat deficitul bugetar al Romaniei, cumparand periodic titluri de stat.

„In sens meschin, taxa e benefica pentru ca aduce venituri la buget. Pe de alta parte, taxa este nedreapta, deoarece siste­mul bancar romanesc nu a avut ne­voie de fonduri de la stat. Bancile locale au facut fata crizei pe cont propriu. Taxa este punitiva si nu-i vad rostul", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Contactat de „Fin.ro", seful Asocia­tiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, nu a dorit sa comenteze intentia senato­rilor PDL de a suprataxa bancile. „Trebuie sa vedem si noi proiectul de lege si apoi o sa oferim o pozitie. Pana atunci nu pot comenta", a precizat Ghetea.

Initiativa legislativa este neclara

Consiliul Legislativ a avut si unele observatii si propuneri la fiecare dintre cele cinci articole ale proiectului de legislatie initiat de senatorii PDL - Mircea Banias, Feldman Radu Alexandru, Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu, Ioan Sbarciu si Iulian Urban.

Observatiile Consiliului au fost legate de faptul ca trebuie mentionate explicit institutiile asupra carora se va aplica impozitul si, totodata, fiind o taxa de solidaritate, „tre­buie precizat despre ce solidaritate este vor­ba si cu cine". De asemenea, legiuitorii tre­buie sa precizeze daca aceasta taxa se aplica si in cazul Bancii Nationale a Roma­niei.

„In Romania, in ultimii 10 ani, bancile au realizat profituri uriase din taxe si comisioane abuzive pretinse roma­nilor...

Tot articolul, in Financiarul

Scrisoarea de intentie FMI: Metrorex si RATB vor majora tarifele cu mai mult decat inflatia... Dacia, Nokia, ArcelorMittal si Petrom, printre cei mai mari exportatori in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x