Antena Căutare

Petrolul, auto si electronicele, domeniile speculate de dezvoltatorii industriali

„Revigorarea” se lasa inca asteptata, rata de neocupare a halelor de productie sau depozitare urmand sa scada spre finalul anului in curs cu doar un punct procentual, de la 15% la 14%. Pe piata spatiilor pentru activitati economice se fac investitii doar la cererea beneficiarilor.

Prognozele privind cresterea eco­nomica in sectorul privat si efectele pe piata spatiilor industriale si de logistica sunt mult mai prudente comparativ cu optimismul care a cuprins segmente de piata precum cel rezidential sau al dezvoltarilor de spatii comerciale.

Ins­tru­mentele unei piete mature, insem­nand livrarea unor proiecte speculative, construite fara sa fi fost in prealabil preinchiriate, vor intarzia sa reapara si in acest an.

Totodata, fata de anii ante­riori, cu investitiile speculative care pre­ferau in principal dezvoltari de-a lungul marilor trasee rutiere (A1, DN1, Centrura Capitalei), noua generatie de dezvoltatori din segmentul spatiilor logistice si industriale se duc la sursa. Destinatiile cele mai atractive pentru acestia vor fi in 2011 orase in care in­dus­triasi transnationali deschid sau au deschis unitati de productie.

Din acest punct de vedere, „orase precum Cluj-Na­poca, Timisoara, Ploiesti, Pitesti si Cra­iova au devenit foarte cautate datorita sectoarelor auto, electronice si al indus­triei de prelucrare a petrolului", declara Irina Iliescu, Senior Industrial Nego­tiator King Sturge Romania. In opinia analistilor King Sturge, aceasta oportu­nitate ar putea da o noua turnura mer­su­l­ui acestui segment de piata.

Un semn de revigorare a sectorului il repre­zinta intrarea pe piata romaneasca a unor noi producatori care au demarat constructia unitatilor proprii si care urmeaza a fi livrate in acest an: Lufkin Industries si Toro in Ploiesti, Plexus in Oradea, Valeo langa Timisoara, Rochling-Automotive in Oarja Pitesti etc.", declara Iliescu.

Nevoia de extindere a afacerilor, mai mica

In acest context special, analistii sustin ca in ceea ce priveste Romania, din cauza restrictiilor de finantare si a noilor dezvoltari limitate la preinchiri­eri, in anul in curs vor predomina in continuare constructiile la cerere de spatii industriale si logistice (build to suit).

Asta inseamna ca proprietarii speculativi nu vor putea spera la vreo majorare de chirii, care vor ramane in jur de 4,0-4,25 euro/mp pe parcursul anului. Cererea va veni din partea ca­tor­va nume noi intrate pe piata, majoritatea provenind din domeniul automobilelor si electronicelor, impreuna cu furnizorii si operatorii lor logistici.

Tot articolul, in Financiarul


Tezaurul BNR de la Moscova evaluat la doua miliarde de euro... BCE a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x