Antena Căutare

Polonia da in judecata Gazprom

Polonia insista pe reducerea pretului la gazul rusesc si intentioneaza in cursul acestei saptamani sa sesizeze Curtea de la Stockholm.

„Vrem sa optimizam importul de gaze, cumparand mai ieftin din Germania decat din Rusia",


Potrivit cotidianului rus RBK Daily, anul trecut Polonia a importat din Rusia o cantitate de 9,9 miliarde mc de gaze (7,1% din exporturile Gazprom in Europa), alte 990 milioane mc fiind achizitionate din Europa. Gazul ajunge in Polonia prin conducta Yamal - Europa. „Capacitatea tehnica a gazoductului permite Poloniei sa cumpere din Germania maxim 2,3 miliarde mc de gaze", spune Elene Yushkova, de la cabinetul de consultanta Solid. Potrivit calculelor sale, pentru Gazprom pierderea a aproape 25% din exporturile de gaze pe directia Polonia inseamna un minus de 150 milioane de dolari pe an.

Divergentele legate de preturile ridicate practicate de Gazprom in relatiile cu partenerii europeni au incceput in primavara acestui an. Astfel, in luna martie, Gazprom a acceptat sa vanda Estoniei si Letoniei 15% din volumul de gaze destinat acestor tari la pretul pietei si sa corecteze tarifele pentru E.ON Ruhrgas, GDF Suez, Eni. In acest context, Polonia a cerut o reducere suplimentara de 10% a pretului la gaze, iar PGNiG a amenintat ca va da in judecata Gazprom daca solicitarea ei va fi ignorata.

Citeste si Financiarul

Foto: EPA/Intact Images

Mugur Isarescu: "BNR a redus prognoza pentru inflatie pe 2011 la 3,3%, iar pe cea pe 2012 la 3% "... Romania, cea mai saraca tara din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x