Gabriel Manea creste vaci de cand se stie, iar bovinele lui au fost primele care au confirmat ca minereul romanesc este unic. Cantitatea de lapte produsa a crescut cu un litru si jumatate pe zi dupa un an de furaje amestecate cu dolomita.
La fel se intampla si in gradina de legume, unde dolomita creste randamentul culturilor cu 30%. Iar pulberea trebuie imprastiata o data la trei ani.
Un aur despre care nimeni nu vorbeste pentru ca nu straluceste si este romanesc. Unica in Europa si neexploatata niciunde in lume, dolomita amorfa de la Delnita a ramas ascunsa in muntii Harghitei pana acum doi ani. Vasile Mihoc a cumparat cariera pentru piatra, dar un nutritionist l-a convins sa trimita dolomita geologilor.
Scos la lumina imediat dupa 1960, mineralul a fost ignorat timp de jumatate de secol, ca un munte de bolovani gata de dat la o parte in caz de nevoie. Si asta in timp ce plantele si animalele se chinuie sa asimileze alte tipuri de piatra, greu de procesat si mult mai slabe.
Maruntita si procesata, dolomita ajunge in furaje si pe sol sub forma de pulbere. Plusul ei fata de piatra obisnuita: se descompune rapid si contine o cantitate mare de calciu si magneziu. O comoara abia descoperita, care ar putea sa mai salveze cate ceva din agricultura romaneasca si asa la pamant. Estimat insa la 10 milioane de tone, zacamantul de dolomita ajunge numai pentru un sfert din suprafata agricola a tarii.