In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din "Zona Euro" nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, apreciaza analistii Reuters.
Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.
Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din "Zona Euro", faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.
Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din "Zona Euro" ar depasi de cateva ori costul ajutoarelor externe acordate in prezent statului elen.
Liderii G8, prezenti la sfarsitul acestei saptamani in SUA, la Camp David, si-au reiterat angajamentul fata de mentinerea Greciei in zona euro, subliniind ingrijorarea privind costurile celeilalte variante. Insa promisiunile nu mai sunt percepute drept suficiente, iar incertitudinile sunt enorme.