Antena Căutare

Romania, pe locul 2 in topul tarilor europene evazioniste

Suntem pe locul doi in topul celor mai mari economii subterane din Uniunea Europeana. Ne depasesc doar bulgarii, arata un studiu de profil.


In Romania, economia subterana ajunge la 37% din PIB. Cu doar trei procente sub campionii absoluti, vecinii bulgari. La ei, economia neagra are o pondere la 40 de procente. Nici Lituania, Letonia si Estonia nu stau mai bine. Economiile subterane ajung si acolo la peste 30% din PIB.

La polul opus, doar doua tari au o rata mai mica de 10%. Cea mai redusa pondere a economiei negre este in Austria. Potrivit studiului, economia paralela a austriecilor este de doar 8,7%. Si Luxemburg sta bine in clasament. Si-a asigurat penultimul loc cu o pondere de nici 9 procente din PIB.

Ca valoare in bani, Romania e abia la jumatatea clasamentului. Dar asta pentru ca are un PIB mai mic. Potrivit cifrelor din 2010, economia paralela din tara ajunge la 45 de miliarde de euro. Adica la nivelul veniturilor bugetare estimate de Guvern pentru acest an.

Vest-europenii conduc detasat clasamentul dupa valoare. Primele pozitii sunt ocupate de tarile cu cele mai mari PIB-uri din Europa. Germania si Italia au economii paralele mai mari de 300 de miliarde de euro, iar Franta, Spania si Irlanda de peste 200 de miliarde.

sursa: Antena3

foto: bp.blogspot.com

Leul castiga teren in fata euro, dupa o prabusire pe piata interbancara. Vezi cursul BNR!... RCS si UPC, la Consiliul Concurentei, pentru analizarea fuziunii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x