Un nou proiect normativ privind „stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională” a fost depus, în regim de urgență la Senat. Documentul, elaborat de ministrul Muncii, Marius Budăi, și de alți 37 de parlamentari, va implementa un nou mod de calcul al salariilor, în funcție de studii, nu de competențe.
Documentul stabilește o serie de coeficienți ce se vor înmulți cu salariul minim, fiecare fiind atribut unui nivel de școlarizare, cel mai mic, 1, corespunzând muncitorilor necalificaţi, iar cel mai mare, 2,80 – acordat persoanelor care şi-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfăşoară, conform adevărul.ro.
„Cuantumul salariului de bază minim se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, se arată în proiectul de lege, depus la Senat pe data de 27 iunie a.c..
Potrivit art. 3, coeficienţii minimali sunt stabiliţi în vederea „asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic concurenţial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte collective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate”.
Acești coeficienți se aplică tuturor categoriilor de salariați care ocupă funcții pentru care este obligatoriu un nivel de califcare potrivit tabelului următor:
Pentru a fi aplicat, proiectul de lege trebuie să treacă de Senat, Camera Deputaţilor, iar apoi să fie promulgat de preşedintele României.
Companiile din industria IT, cele mai profitabile în topul investiţiilor americane în România... URBB îşi extinde portofoliul de beri speciale cu brandul Weihenstephaner Vitus...