Antena Căutare

Salariul mediu net a scazut in februarie cu 1,1% fata de ianuarie, la 1.411 lei

Castigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei in luna februarie, in scadere cu 1,1% fata de ianuarie, cand in unele activitati economice au fost acordate premii ocazionale, dar si pe fondul unor nerealizari de productie sau dificultati financiare, potrivit Institutului National de Statistica. In termeni nominali, castigul salarial mediu net a scazut cu 15 lei.

Valorile cele mai mari ale ca

stigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.226 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,7%.

Cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net in februarie fata de ianuarie s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative, unde scaderea a fost de 16%. Castigul din activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactiile imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a inregistrat o scadere intre 6% si 10%.

La polul opus, cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net, de 18,4%, au avut loc in domeniul fabricarii produselor din tutun.

Cresterile castigului salarial mediu net din februarie fata de luna precedenta, in unele activitati economice, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de productii mai mari sau de disponibilizarea personalului cu castiguri salariale mai mic.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net, urmare a acordarii in luna ianuarie, in majoritatea unitatilor, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009). Astfel castigurile din administratie publica au fost mai mici cu 2,8%, in invatamant cu 0,7%, iar la sanatate si asistenta sociala cu 5,4%.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,9%. Iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,4%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,8%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2010.

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

Euro scade usor in fata leului... Propunere: Fara supermarketuri deschise duminica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x