Antena Căutare

Scenariu "de groaza" pentru salvarea monedei Euro: ruperea zonei in doua

O zona monetara in jurul Germaniei si o alta care sa regrupeze statele in criza, pentru a evita saracirea tarilor din sud - aceasta pare a fi solutia pentru salvarea monedei Euro.

In fata crizei financiare, un grup de cercetatori germani si francezi nu vad altasolutie decat impartirea zonei intr-un fel de euro-nord in jurul Germaniei si o euro-sud unde sa intre tarile cu probleme majore. „Varianta ideala ar fi federalismul. Daca nu se va ajunge aici, atunci mai exista scenariul crearii a doua zonei monetare care sa permita evitarea dezindustralizarii si saracirii la nesfarsit a statelor din Sud, cu revenirea, la finalul cursei, la monedele nationale”, spune Christian Saint-Etienne, membru al Consiliului francez de analize economice.

„Am fost unul dintre cei mai ferventi aparatori ai euro. A fost cea mai mare greseala a mea”, a spus Hans-Olaf Henkel, fost presedinte al patronatului german. El denunta promisiunile neindeplinite, tensiunile dintre popoare, costul enorm al operatiunilor de salvare a tarilor iresponsabile si, in sfarsit, „o moneda care ar trebui sa ajunga la toata lumea, dar care nu mai convine nimanui”.

Christian Saint-Etienne constata, la randul sau, ca „exista deja doua zone euro”. Una, productiva, exportatoare, excedentara, care reuneste Olanda, Germania, Austria, Belgia si Finlanda. Si o alta care este apasata de dificultati si deficite. Cum furnica refuza sa-i sara in ajutor greierului, nu mai ramane decat „oficializa separarea celor doua familii”, afirma cei doi analisti.

sursa: Income Magazine

foto: econintersect.com

Statele arabe vor sa investeasca 740 miliarde dolari in proiecte energetice... Leul a recuperat in fata euro, dar a pierdut teren in raport cu dolarul. Vezi cursul BNR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x