Antena Căutare

Scenariul iesirii Greciei din "Zona Euro", din ce in ce mai posibil

Criza politica profunda din Grecia a adus in prim plan posibilitatea iesirii statului elen din "Zona Euro". Publicatia germana Der Spiegel are pe coperta de luni, 14 mai, un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro". Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", a titrat si Bloomberg. Iar ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, intr-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in "Zona Euro".

Dupa ce partidul de extrema stanga Syriza, care a reusit sa obtina locul al 2-lea in alegerile din 6 mai, a refuzat sa sustina un guvern de uniune nationala care ar sprijini programul convenit cu institutiile financiare internationale, iar cele doua partide dominante, care sustin acordul cu UE si FMI, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea parlamentara, negocierile politice de la Atena continua, intermediate de presedintele Karolos Papoulias. Dar o noua runda de alegeri anticipate este din ce in ce in probabila.

In acelasi timp, presa internationala acorda o importanta aparte posibilitatii iesirii statului elen din "Zona Euro".

Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", scrie, de exemplu, Bloomberg, citandu-l pe Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, care a apreciat ca, tehnic, iesirea Greciei din "Zona Euro" este posibila, dar ar aduce daune monedei euro.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble a spus si el ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in aceasta zona.

Iar comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca "Zona Euro" este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei, in timp ce Per Jansson, viceguvernatorul Bancii Centrale a Suediei, a afirmat ca oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor.

Nou minim istoric pentru leu: 4,4373 lei/€... Ponta: Din 14 iunie 1 miliard de euro vor fi la dispozitia noastra, bani de la Banca Mondiala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x