Dupa ce partidul de extrema stanga Syriza, care a reusit sa obtina locul al 2-lea in alegerile din 6 mai, a refuzat sa sustina un guvern de uniune nationala care ar sprijini programul convenit cu institutiile financiare internationale, iar cele doua partide dominante, care sustin acordul cu UE si FMI, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea parlamentara, negocierile politice de la Atena continua, intermediate de presedintele Karolos Papoulias. Dar o noua runda de alegeri anticipate este din ce in ce in probabila.
In acelasi timp, presa internationala acorda o importanta aparte posibilitatii iesirii statului elen din "Zona Euro".
Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", scrie, de exemplu, Bloomberg, citandu-l pe Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, care a apreciat ca, tehnic, iesirea Greciei din "Zona Euro" este posibila, dar ar aduce daune monedei euro.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble a spus si el ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in aceasta zona.
Iar comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca "Zona Euro" este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei, in timp ce Per Jansson, viceguvernatorul Bancii Centrale a Suediei, a afirmat ca oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor.