Tinand cont ca multe tari din lumea a treia se confrunta cu foamete si lipsuri, studiul denota o realitate trista: in unele parti ale globului se face risipa, in timp ce in altele alimentele sunt produse de lux.
La nivel global se produc, anual, aproximativ patru miliarde de tone de mancare. Dintre acestea, aproape jumatate ajung la gunoi, nefiind supuse unui proces de reciclare. Iar asta inseamna energie irosita in productie, procesare, depozitare si distribuire, la baza acestui process fiind consumatorul. Unul mult prea pretentios.
"Cantitatea de mancare aruncata și pierduta in jurul lumii este ametitoare. Este mancare care ar fi putut hrani populatia in curs de dezvoltare. Este de asemenea o risipa inutila de pamant, apa si resurse energetice care au fost folosite in productia, procesarea si distribuirea mancarii. Printre motivele pentru aceasta situatie se numara ingineria si practicile agriculturale de o calitate slaba, transportul si infrastructura de depozitare slaba a supermarket-urilor, care cer produse alimentare estetic perfecte si incurajeaza consumatorii sa cumpere prea mult prin ofertele 1+1 gratis”, explica dr. Tim Fox, liderul pentru energie si mediu, de la Institutul Inginerilor Mecanici, citat de Science World.
O schimbare la nivel mondial ar fi posibila, in opinia cercetatorilor, numai printr-o cooperare stransa intre guverne, agentii si organizatii pentru dezvoltare, in colaborare cu fermierii, producatorii de alimente si marile lanturi de magazine. In fond, schimbarea perceptiei fata de risipa este o problema de mentalitate.
foto: Hepta.ro