Se anunta vremuri grele. Oamenii se vor gandi de doua ori la iarna, inainte sa lase aragazul pornit sa se incalzeasca sau inainte sa porneasca centrala termica. Pentru Elena, incalzirea apartamentului in care locuieste este foarte importanta, mai ales ca are un copil mic. Asa ca a montat in bucatrie o centrala termica pe gaze. Pe timp de iarna achita facturi de cateva sute de lei.
Anul trecut, cea mai mare factura a fost de 265 de lei. Iarna aceasta, insa, va plati cu 13 lei mai mult. Si asta pentru ca, de maine, metrul cub de gaze se scumpeste cu 5% pentru populatie. Pretul va creste si mai mult, cu 10 procente, in cazul companiilor.
O crestere de 10% a pretului la gaze va determina o crestere de 4% a produsului final.
Scumpirile alimentelor vor fi si mai mari daca ne gandim ca am trecut printr-o perioada de seceta. In plus, preturile carburantilor au crescut lunar.
Din ianuarie pana acum, cel mai ieftin sortiment de benzina s-a scumpit cu 13 procente, in vreme ce pentru motorina platim cu 8 la suta mai mult. La toate acestea se mai adauga si scumpirea curentului de 4 la suta de la inceputul lunii pentru agentii economici.
“Totdeauna am spus procente cu o cifra. S-ar putea sa avem procente cu doua cifre de data asta”, precizeaza Sorin Minea, presedinte Romalimenta. Asta dupa ce, in ultimele doua saptamani, producatorii spun ca alimentele de baza s-au scumpit deja cu 10-15 la suta.
foto: Intact Images
Datoria publica a Spaniei, la un nou nivel istoric: aproape 76% din PIB... SUA: Fed a redus prognoza de crestere economica si da drumul la tiparnita de dolari...