Antena Căutare

Se scumpesc alimentele, cu pana la 25%, si gazele!

Romanii abia se descurca de pe o zi pe alta. Salariul minim pe economie, de 600 de lei, nu ajunge pentru cheltuielile de baza. Un calcul simplu arata ca numai pentru hrana, se duc lunar aproape 500 de lei. Si aceasta e limita de jos a traiului decent. Vestea proasta este ca mancarea se va scumpi cu 10%, chiar 25%. Despre preturile alimetelor se discuta si la Guvern. Premierul s-a intalnit cu ministrul Agriculturii si cu reprezentantii Federatiei Agrostar. Si pentru ca o veste proasta nu vine niciodata singura, gazul se scumpeste si anul acesta si posibil si anul viitor. In 2011 expira contractele cu intermediarii pentru gazele rusesti.

Cele mai mari scumpiri vor fi la paine, carne si lapte. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara sustine ca acei comercianti care tot scumpesc produsele risca falimentul, pentru ca cererea va scadea. Saptamana trecuta, insa, seful de la agricultura anuntase cresterea preturilor.

Produsele alimentare se vor scumpi in urmatoarele luni cu 10 pana la 25 de procente, anunta presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei.

"Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru ca e un impact negativ pretul ridicat al furajelor, urmand laptele si painea. Painea se va scumpi intr-un procent mai mic", a declarat Matei.

Producatorii vor scumpi unele materii prime si cu 200%. Majorarea TVA si inflatia record din acest an isi aduc si ele contributia la scumpirile care vor urma.

Ministrul Agriculturii considera ca ridicarea preturilor este nejustificata si artificiala. Valeriu Tabara arata cu degetul spre procesatori si comercianti, despre care spune ca absorb profiturile din sistem, in dauna producatorilor si consumatorilor.

Marirea preturilor a inceput deja sa se faca simtita. In septembrie, cartofii s-au vandut cu 7,42% mai scump comparativ cu luna august. Pretul la oua s-a majorat cu 5,89%, iar la ulei cu 4,66%.

Premierul Emil Boc si ministrul agriculturii Valeriu Tabara au discutat la Guvern cu reprezentantii Agrostar. Intilnirea a avut loc in contextul in care au fost anuntate cresteri de preturi la produsele alimentare.

South-Stream: Autoritatile romane si Gazprom au semnat un memorandum privind trecerea gazoductului prin Romania... Investitiile straine directe au scazut cu 35,9% in primele opt luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x