Antena Căutare

Preturile alimentelor vor EXPLODA din toamna!

Seceta aduce o explozie a preturilor la toamna. August a venit deja cu scumpiri. Painea, carnea si lactatele sunt produsele al caror pret va creste si pana la 30-40%!

Painea va fi mai scumpa cu 15 - 20%, asta pentru ca pretul graului a crescut foarte mult. Carnea va fi si ea mai scumpa. De la inceputul anului si pana acum, pretul carnii a crescut cu 20%, insa pana la sfarsitul anului poate costa chiar si cu 40% mai mult.

Produsele lactate vor fi si ele lovite de scumpiri. Nu ca painea sau carnea, dar in orice caz, pretul lor la raft va fi mai mare cu 5% sau chiar 10%.

Totusi, scumpirile au inceput sa se simta inca din aceasta luna. Spre exemplu, in piata Domenii din Capitala, rosiile se vindeau miercuri cu aproximativ 5 lei kilogramul. Erau, insa, soiuri care ajungeau si la 10 lei kilogramul. Pret de trufanda, se plang cumparatorii.

In plin sezon, nu se gasesc rosii mai ieftine de 3 lei kilogramul. In aceeasi perioada a anului trecut, pretul incepea de la 1,5 lei.

Seceta a dublat si pretul graului. Daca, in luna august, anul trecut, kilogramul se vindea cu 60-70 de bani, astazi depaseste 1 leu. In consecinta, multi dintre brutari au scumpit deja painea cu 10 procente, iar preturile vor continua sa creasca din toamna.

Explozia pretului cerealelor se reflecta si in pretul carnii. De la inceputul anului si pana astazi, carnea de porc s-a scumpit cu peste 20%. Iar din toamna procesatorii anunta posibile majorari de pana la 40%.

Scumpiri sunt asteptate si la produsele lactate.

In ciuda anunturilor facute de patronate, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca situatia din toamna nu va fi ingrijoratoare.

"Sunt producatori care anunta scumpiri si daca ne uitam la preturile externe se poate justifica. Eu cred ca in perioada imediat urmatoare nu sunt ingrijorari foarte mari", a spus Daniel Constantin..

Anul acesta, productia de grau este este 4,7 milioane de tone, cu peste 30% mai mica fata de 2011.

FOTO: Intact Images

BCE ar putea inchide bancile cu probleme din zona euro... Analiza: Dacia "salveaza" Renault la el acasa: Lodgy, vectorul vanzarilor in Franta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x