Antena Căutare

Sectorul constructiilor va iesi din criza abia in 2012

In 2011, sectorul de profil va fi de 9,5-10 mld. euro, aproximativ la acelasi nivel de anul trecut.

Piata constructiilor este una dintre cele mai afectate de criza, aceasta reflectandu-se atat in piata materialelor de constructii, cat si in cea imobiliara.

Astfel, unul dintre cei mai puternici producatori de materiale de constructii din Romania, Holcim, a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mica cu 20% fata de 2009 si, potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie piata constructiilor a scazut cu 10,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Producatorul de materiale de constructii Hol­cim Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afa­ceri de 200 de milioane de euro, in scadere cu 20% fata de 2009. Iar principalele motive au fost redu­cerea drastica a investitiilor straine ca efect direct al consecintelor crizei economice si al con­ditiilor di­ficile de pe piata. Si profitul din exploatare a scazut cu 53%, de la 54 de milioane de euro in 2009 la 25 de milioane de euro, iar volumul vanzarilor de ciment si clincher ale Holcim Romania a scazut anul trecut cu 14,5%. Si pretul mediu al cimentului s-a redus pe piata romaneasca cu 10,9%.

Chiar daca anul trecut piata a scazut dramatic, pentru acest an vad doua scenarii. Cel optimist, in care piata ar putea stagna sau chiar scadea cu 5%, si scenariul pesimist, cand sca­derea ar putea fi de 15%", a declarat directorul exe­cutiv al Holcim, Markus Wirth. In privinta pietei constructiilor, Wirth spune ca nici aici nu se poate as­tepta la cresteri prea mari.

In privinta pietei imo­biliare, dupa ce economia Romaniei isi va reveni cred ca nu vor mai fi cresteri mai mari de 10%. Cres­terea din piata din perioada boomului imobiliar, de 40% pe an, a fost una pur speculativa care nu a avut nicio legatura cu realitatea", a explicat Markus Wirth.

Scaderi in linie

Directorul executiv al Holcim, Markus Wirth, a tinut sa precizeze ca „economia Romaniei a atins punctul cel mai de jos in ultimul trimestru din 2010".

Dar ultimele date prezentate de Institutul National de Statistica arata faptul ca nici in luna ia­nuarie sectorul constructiilor nu a dat semne de re­vigorare.

Tot articolul, in Financiarul

Previziuni sumbre: Pretul benzinei nu se opreste la 6 lei/litru!... Targul "verde" se va deschide la Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x