Antena Căutare

Seful Erste: BCR are nevoie de o majorare de capital de 100 mil. euro pana la sfarsitul anului

BCR, cea mai mare banca romaneasca, va avea nevoie de o majorare de capital de 100 milioane de euro pana la finele anului, a declarat azi Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, acesta fiind primul anunt al unei banci locale in ceea ce priveste necesarul de capital pe fondul accentuarii crizei financiare, care a dus la cresterea creditelor neperformante in bilantul bancii. Majorarea de capital ar urma sa se faca prin aport in numerar de la actionari.

Antena3












Analistii spun ca majorarea de capital de la BCR nu va afecta SIF-urile deoarece acestea au convenit deja cu grupul austriac vanzarea actiunilor. SIF-urile controleaza 30,12% din BCR, ceea ce insemna ca ar fi trebuit sa vina cu 30,12 milioane de euro la capitalul bancii.


"O majorare a capitalului la BCR nu ar influenta cu nimic SIF-urile, deoarece nu au nevoie sa subscrie intrucat conditiile in care pot sa vanda/schimbe actiunile in BCR sunt stabilite deja", a comentat Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

SIF-urile trebuie insa sa finalizeze tranzactia cu Erste, reprezentantii grupului austriac mentionand ca spera sa semneze contractele in urmatoarele saptamani.

Erste Group a anuntat azi si o reducere a valorii fondului comercial al BCR, ceea ce inseamna o taiere cu 700 milioane de euro a valorii la care este recunoscuta BCR in contabilitatea grupului. Valoarea BCR recunoscuta de austrieci este in aceste conditii de 2,2 miliarde de euro, la valoarea fondului comercial adaugandu-se 0,3 miliarde de euro - valoarea brandului si 0,8 miliarde de euro - portofoliul de clienti.

Conducerea grupului austriac a adoptat o serie de masuri "extraordinare" la nivelul bilantului, in conditiile in care sperantele pe care si le punea in gasirea unei solutii la criza datoriilor suverane au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. Cea mai importanta dintre acestea a vizat reducerea expunerii suverane fata de statele PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) de la 1,9 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut pana la 0,6 miliarde de euro la finele lunii septembrie. Expunerea cumulata fata de Grecia si Portugalia s-a redus astfel la doar 10 milioane de euro.

In Ungaria, Erste a decis sa amortizeze integral fondul comercial (312 milioane de euro si sa constituie provizioane de risc suplimentare (450 milioane de euro), pe fondul ingrijorarii cu privire la evolutiile politice si economice. Ca urmare a acestui lucru, Erste Bank Ungaria va avea nevoie de o majorare de capital de pana la 600 milioane de euro.

Grupul austriac estimeaza ca in urma masurilor anuntate azi va incheia 2011 cu o pierdere neta de 700 - 800 mil. euro (fara impactul masurilor extraordinare se estima un profit net de aprox. 850 - 950 mil. euro).

Belgia, in vizorul de agentiilor de rating: Datoria publica in 2010 – 96,9% din PIB!... UE face lumina in contractele "baietilor destepti" din energie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x