Antena Căutare

Șomajul tehnic, detaliul neștiut de români! Ce trebuie să afli și ce condiții există

Au venit lămuriri astăzi şi de la ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cu privire la şomajul tehnic. În primul rând, statul suportă șomajul tehnic şi nu firmele, dar doar pentru perioada stării de urgență. 

În schimb, toate companiile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale, pot beneficia de acest ajutor. Şi potrivit datelor oficiale, dacă pe 6 martie aveam două sute de mii de contracte suspendate, astăzi numărul lor a ajuns la șase sute de mii.

CUM SE OBȚINE ȘOMAJUL TEHNIC

Patronii trebuie să pregătească o lista cu salariaţii afectaţi şi să o depună la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea fortei de munca. Adică la AJOFM-urile din fiecare zonă, dar până la sfârşitul lunii.

citește și: Lovitură pentru cei care ajung în șomaj tehnic. Care va fi salariul maxim pe care îl vor primi în mână

În două săptămâni agenţiile vor face plata direct către angajaţi, promite ministrul Muncii. Pentru cei care lucrează pe cont propriu şi care aveau ceva emoţii, adică PFA-urile, şomajul tehnic se aplică exact la fel, adică 75 la sută din salariul mediu brut.

Doar că declaraţiile trebuie depuse la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Suma pe care o primesc toţi angajaţii este de cel mult 2.400 de lei.

Șomajul tehnic, detaliul neștiut de români! Ce trebuie să afli și ce condiții există

Ce este și cum se acordă șomajul tehnic

Ce este și cum se acordă șomajul tehnic

Ce presupune şomajul tehnic

  • Contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro.
  • Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.
  • Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de-atât.
  • Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el.

citește și: Angajații care au rămas în șomaj tehnic își vor primi banii în 15 zile. Anunțul de ultimă oră făcut de ministrul Muncii

Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului.

  • Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.
  • O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.

DETALII DESPRE ȘOMAJUL TEHNIC

Cetățenii pot suna la un număr unic pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic pot apela 021/4444-000, număr cu tarif normal.

Coronavirus. Cine profită de situația actuală din punct de vedere economic?... Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x