Antena Căutare

Statul a pierdut cel putin 200 de milioane de lei prin aplicarea impozitului minim

Firmele mici care s-au inchis din cauza introducerii impozitului mi­nim au creat pierderi im­por­tante bugetului statului deoarece nu au mai platit obligatiile cuvenite pen­tru angajati. Astfel, pentru cele 650 de mili­oa­ne de lei incasate de stat in prima parte a anului, bugetul a avut pierderi de cel putin 200 de milioane de lei. Desi s-au laudat cu aplicarea impozitului minim, guvernantii au anuntat ca vor renunta la el.

Introducerea impozitului minim si eli­minarea facilitatilor pentru microin­tre­prinderi nu au avut rezultatele scontate asupra bugetului. Cu toate ca Agentia Na­tionala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca in primul semestru sumele rezultate din impozitul minim se ridica la aproape un miliard de lei, din care s-au incasat efectiv 650 de milioane de lei, bu­ge­tul arata dezastruos la acest capitol.

Im­pozitul pe profit, salarii, venit si castiguri a inregistrat o scadere generala de 9% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 16,082 miliarde de lei la 14,632 miliarde de lei. O reducere drastica s-a produs la impozitul pe profit. Teoretic, daca avem in vedere pozitia guvernului, pierderile ar fi putut fi macar limitate ca urmare a introducerii impozitului minim si impozitarii profitului microintre­prin­derilor.

In schimb, veniturile bugetului s-au diminuat de la 6 miliarde de lei la 5,241 miliarde de lei, respectiv - 12%. De ase­menea, la impozitul pe salarii si venituri su­mele au scazut cu 4,8%, de la 9,4 mili­arde de lei la 8,953 miliarde de lei.

Cea mai mare reducere a avut loc la capi­tolul alte impozite pe venit, profit si casti­guri din capital, de la 672 de milioane de lei la 438 de milioane de lei (-34,9%), insa ponderea acestor venituri este mai redusa in cadrul bugetului.

Tot articolul, in Financiarul

Agentul termic, o problema fierbinte pentru guvernul Boc... Legea salarizarii unitare: Bugetarii cu salarii mici ar putea recupera din reducerea de 25%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x