Antena Căutare

Statul a pierdut cel putin 200 de milioane de lei prin aplicarea impozitului minim

Firmele mici care s-au inchis din cauza introducerii impozitului mi­nim au creat pierderi im­por­tante bugetului statului deoarece nu au mai platit obligatiile cuvenite pen­tru angajati. Astfel, pentru cele 650 de mili­oa­ne de lei incasate de stat in prima parte a anului, bugetul a avut pierderi de cel putin 200 de milioane de lei. Desi s-au laudat cu aplicarea impozitului minim, guvernantii au anuntat ca vor renunta la el.

Introducerea impozitului minim si eli­minarea facilitatilor pentru microin­tre­prinderi nu au avut rezultatele scontate asupra bugetului. Cu toate ca Agentia Na­tionala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca in primul semestru sumele rezultate din impozitul minim se ridica la aproape un miliard de lei, din care s-au incasat efectiv 650 de milioane de lei, bu­ge­tul arata dezastruos la acest capitol.

Im­pozitul pe profit, salarii, venit si castiguri a inregistrat o scadere generala de 9% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 16,082 miliarde de lei la 14,632 miliarde de lei. O reducere drastica s-a produs la impozitul pe profit. Teoretic, daca avem in vedere pozitia guvernului, pierderile ar fi putut fi macar limitate ca urmare a introducerii impozitului minim si impozitarii profitului microintre­prin­derilor.

In schimb, veniturile bugetului s-au diminuat de la 6 miliarde de lei la 5,241 miliarde de lei, respectiv - 12%. De ase­menea, la impozitul pe salarii si venituri su­mele au scazut cu 4,8%, de la 9,4 mili­arde de lei la 8,953 miliarde de lei.

Cea mai mare reducere a avut loc la capi­tolul alte impozite pe venit, profit si casti­guri din capital, de la 672 de milioane de lei la 438 de milioane de lei (-34,9%), insa ponderea acestor venituri este mai redusa in cadrul bugetului.

Tot articolul, in Financiarul

Agentul termic, o problema fierbinte pentru guvernul Boc... Legea salarizarii unitare: Bugetarii cu salarii mici ar putea recupera din reducerea de 25%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x