Antena Căutare

Statutul privilegiat al FMI: liber la taxe si impozite plus imunitate juridica pentru angajati

Statutul Fondului Monetar Inter­national (FMI) in tarile membre per­mite repre­zentantilor acestuia scu­tire de taxe si impozite, dar si imu­nitate juridica. Mai mult, ofi­cialii FMI se pot deplasa cu masini apar­tinand corpului diplomatic, asa cum a fost in cazul Romaniei, desi atributiile si ras­pun­derile acestora nu tin de politica externa a tarii, ci mai degraba de cea economica.

Romania a incheiat anul trecut un acord cu FMI in valoare de 12,95 miliarde de euro, din care pana in prezent a primit 10,7 miliarde de euro, iar urmatoarea transa este asteptata pentru luna ianuarie a anului viitor.

FMI detine personalitate juridica, insa nu si diplomatica, avand posibilitatea sa incheie contracte, sa dobandeasca si sa instraineze bunuri mobile si imobile si inclusiv sa instituie proceduri legale.

De asemenea, bunurile si activele Fondului detin imunitate in fata oricarei for­me de proces judiciar. Mai exact, deti­nerile FMI nu pot fi perchezitionate, con­fiscate, expropriate si nu se poate aplica nicio alta forma de sechestru asupra lor.

Membrii FMI beneficiaza de imu­nitate in ceea ce priveste actele incheiate de acestia in calitatea lor de reprezentanti ai institutiei internationale. Totodata, activele, proprietatile, operatiunile si tranzactiile Fondului nu pot fi impozitate, iar salariile oficialilor nu sunt taxate.

Astfel, din statutul Fondului Monetar International reiese ca membrii institutiei au drepturi depline in tarile in care acor­da asistenta, dar nu si atributii diplo­matice.

Cine este Jeffrey Franks

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si-a inceput activi­tatea in ca­drul Fondului la Directia pentru Pro­bleme Fiscale. Din aceasta pozitie a fost trimis ca economist-asistent in timpul misiunii FMI din Argentina (1997), cu doi ani inainte de izbucnirea crizei econo­mice, dupa care a fost reprezentant al insti­tutiei internationale in Ecuador si Ucraina.

Tot articolul, in Financiarul

48 de firme romanesti in top 500 Europa Centrala si de Est... Leul s-a apreciat din nou in fata euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x