Antena Căutare

Studiu ZEW: Perspectivele economiei Romaniei s-au imbunatatit

Perceptia analistilor financiari participanti la sondajul realizat de institutul german ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste privind evolutia situatiei economice a Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit.

Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari pentru Romania pe o perioada de sase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte, si plaseaza tara noastra pe locul al treilea intre statele Europei Centrale si de Est. O crestere mai mare a inregistrat in martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Inaintea Romaniei s-au situat Ungaria si Croatia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia si Turcia au obtinut evaluari mai slabe.

Indicele perspectivei economice a regiunii s-a redus cu 10,6 puncte, la 13,9 puncte, in principal din cauza evaluarilor mai slabe privind Polonia si Slovacia. Institutul precizeaza ca dezastrul din Japonia nu a avut influenta asupra perceptiei analistilor privind situatia economica din Europa Centrala si de Est.

In functie de perceptia analistilor asupra situatiei economice actuale, Romania se situeaza pe penultimul loc in regiune, cu un indice de -29,6 puncte, desi indicatorul a inregistrat o crestere de 8,2 puncte comparativ cu luna februarie. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluata mai slab. Croatia este al treilea stat pentru care indicele perceptiei expertilor financiari este negativ (-14,4 puncte), in timp ce restul beneficiaza de aprecieri pozitive.

Asteptarile privind evolutia bursei de la Bucuresti in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, avansand de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.

Perspectivele la sase luni ale leului in raport cu euro s-au imbunatatit, indicele calculat in functie de estimarile analistilor financiari inclusi in sondaj avansand cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Asteptari mai bune exista pentru kuna croata si zlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana ceha, forintul ungar si lira turceasca.

La sondaj au participat 80 de experti financiari in perioada 28 februarie-14 martie. Statele din Europa Centrala si de Est incluse in raportul ZEW/Erste sunt Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovenia, Slovacia si Turcia.

Sursa: Financiarul

Piata imobiliara: punct si de la capat... Reesalonarea datoriilor sub 10.000 de lei ar putea fi acceptata fara garantii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x