- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Subvenții APIA 2019. Ministerul Agriculturii acordă 3000 de euro pe hectar pentru usturoi. Află din articolul a1.ro, care sunt condițiile în care fermierii pot obține subvenții de la APIA pentru usturoi și de ce triplează valoarea acestei subvenții
Ministerul Agriculturii a anunțat majorarea sumei acordate cultivatorilor români după ce au avut loc consultări cu legumicultorii din sector. Astfel, s-a ajuns la concluzia că cuantumul propus anterior nu acoperă tehnologia de cultură a usturoiului. Din această cauză, subvenția la usturoi crește de la 1.000 euro/ hectar la 3.000 euro/ hectar.
Termenul limită pentru înscrierea în programul de minimis dedicat culturii de usturoi este 15 mai pentru culturile înființate în 2019.
Subvenții APIA 2019 - Producția de usturoi din România
Valoarea sprijinului financiar care va fi acordat beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Inițial, suma adoptată la nivel guvernamental echivala cu 1.000 de euro la hectar, banii fiind insuficienți, având în vedere că usturoiul este o ce presupune costuri importante pentru înființare.
Ministrul Agriculturii a argumentat decizia sa de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi. Acesta susține că cultura de usturoi are un potențial mare ce nu este complet valorificat. În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone.
Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinti, Suceava, Teleorman, Timiș.
Deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slaba asociere a producătorilor agricoli.
Subvenții APIA 2019 - Anunțul Ministrului Agriculturii
Ministrul Agriculturii afirmă că “În urma analizei datelor comunicate de direcțiile pentru agricultură județene a rezultat o suprafața medie a exploatației de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatațiile cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 ha și 1 ha. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41 % din consumul total de legume”.
Acesta spune că pentru a se asigura necesarul de consum al populației trebuie menţinute suprafețele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenți să nu abandoneze această cultură, precum și încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiție.
Subvenții APIA 2019 - Noua Hotărâre de Guvern
Prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 108/2019 a fost aprobată schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia, prin care s-a prevăzut ca sprijin financiar suma de 1000 de euro/ha, reprezentând contravaloarea a 4.650 lei/ha.
După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris cca. 159 beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 119 ha, iar prin hotărârea de Guvern nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia se preconiza înscrierea a cca 2000 de beneficiari cu o suprafață totală de aproximativ 2000 ha, constatându-se că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit.
Suma de 1000 de euro/ha ar fi reprezentat doar 10% din totalul cheltuielilor. Prin urmare, ar fi fost un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului. În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluții de creștere valorii sprijinului financiar.
În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.
Sursă foto: pexels.com
Curs valutar BNR, 6 mai 2019. Cât scad azi euro și dolarul... 6 meserii care vor avea căutare și în viitor...