Antena Căutare

Sumbrele previziuni ale economistului Nouriel Roubini

Un an marcat de razboiul monedelor, de conflicte comerciale si de accentuarea tendintelor protectioniste. Acestea sunt cateva dintre previziunile pe care celebrul economist american Nouriel Roubini le face pentru anul 2011, relateaza cotidianul francez La Tribune, preluat de Mediafax.



"Zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane. In caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia si Irlanda la Spania si Portugalia", afirma Roubini.

Cunoscut pentru previziunile sale pesimiste, economistul american nascut la Istanbul mai apreciaza ca durerosul proces de ajustare, austeritatea fiscala si reformele structurale vor continua in 2011, in contextul unei cresteri economice slabe sau chiar recesiune in anumite state.

"Riscul unui haos creste semnificativ, in conditiile in care abordarea actuala a liderilor europeni, care consta in a se imprumuta, sperand in acelasi timp ca este vorba doar de o problema de lichiditate si nu una de solvabilitate, nu va functiona. Aceasta instabilitate ar putea duce la iesirea membrilor mai slabi din zona euro", mentioneaza Roubini.

La polul opus, statele emergente trebuie sa faca fata supraincalzirii economiei, care se traduce printr-o inflatie galopanta, o crestere excesiva a creditarii si prin bule speculative.

Un mijloc eficient de a limita cresterea preturilor ar putea consta in permiterea aprecierii rapide a monedei nationale, ceea ce China si alte economii emergente refuza, pentru a evita sa piarda din piete. In acest context, tensiunile actuale de pe piata valutara vor fi puternice si in acest an.

"Intr-o lume in care rata somajului din SUA ajunge la 10%, iar economia chineza creste tot cu 10%, se regasesc toate ingredientele pentru un razboi al monedelor, pentru conflicte comerciale si o consolidare a protectionismului", spune Roubini.

Economistul mai estimeaza ca in prima jumatate a anului pretul petrolului, al energiei si alimentelor ar putea creste mult mai rapid decat s-ar putea justifica prin factorii economici fundamentali din cauza unui surplus de lichiditate. Aceasta situatie va afecta statele importatoare de materii prime. In tarile avansate economic, monetizarea tot mai mult a deficitelor publice ar putea alimenta cresterea preturilor.

Pe un ton ceva mai optimist, Roubini a concluzionat ca economia mondiala poate depasi aceste dificultati si va avea mijloacele de a intra in al doilea semestru intr-un proces de crestere puternica.

Citeste si Jurnalul!

Foto: dealbreaker.com

Rezerva BNR: 32,4 miliarde €... Firefox a devenit lider de piata in Europa, devansand Internet Explorer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x