Antena Căutare

Taxele pe care Guvernul nu are curaj sa le introduca

Daca autoritatile statului, in frunte cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, au recunoscut ca majorarea TVA de pe o zi pe alta a fost o greseala, Jurnalul National a facut un top al taxelor de criza pe care oficialii tarii le-au propus, analizat si rasanalizat, dar n-au avut curajul sa le implementeze. Romania ar strange anual 1,3 miliarde de euro din aceste taxe.

1. Taxa Robin Hood. Romania a avut probleme cu scumpiri puternice ale alimentelor, carburantilor si energiei inca din 2008, cand cotatiile internationale ale marfurilor au crescut puternic, ca urmare a speculatiilor puternice de pe bursele mondiale.

O data cu venirea crizei s-a ajuns la minime istorice, dupa care economia a ramas in recesiune timp de doi ani. In acesti ani, benzina s-a scumpit cu 40%, iar pretul "aurului albastru" urmeaza aceeasi tendinta pe plan international, ceea ce forteaza mana autoritatilor sa scumpeasca gazele naturale. Statul a amenintat de cateva ori companiile petroliere, cele de gaze naturale si marii traderi de produse agricole cu aceasta "taxa Robin Hood", pe motiv ca profiturile lor in crestere vin din speculatii bursiere, nu din eficientizarea propriilor activitati.

In final, ideea a fost abandonata. Ungaria si Italia au avut astfel de taxe. Aplicata in economia romaneasca, taxa ar aduce anual la buget circa 200 de milioane de euro, iar cuantumul ar creste in perioada urmatoare din cauza liberalizarii preturilor la gaze naturale.

2. Taxa pe banci. Aceasta este o tendinta europeana conturata inca de anul trecut. Ungaria si Marea Britanie deja taxeaza bancile, iar astfel de idei sunt analizate si de Germania sau de Franta.

In esenta, taxa ar fi un mic procent din valoarea activelor si s-ar duce intr-un cont extrabugetar, din care se vor aloca bani pentru salvarea bancilor cu probleme, atunci cand acestea exista. In Romania, un grup de senatori PDL a venit in februarie 2011 cu propunerea de a taxa timp de trei ani 2,5% din profitul bancilor, iar banii sa mearga la bugetul asigurarilor sociale.

BNR nu e de acord cu asta si vrea ca banii sa mearga intr-un cont separat de buget. In Ungaria, bancile platesc un impozit de 0,45% din valoarea activelor, iar birul este achitat si de asiguratori si companiile de leasing. Daca s-ar aplica in Romania, s-ar strange anual circa 350 de milioane de euro.

3. Taxa pe fast-food. La inceputul acestui an, alesilor le-a venit ideea fixarii unei taxe pe hamburgeri, saorme, snacksuri chipsuri, produse de patiserie-cofetarie si bauturi carbogazoase pentru a aduce bani la bugetul si asa aflat pe minus al sanatatii. Ministerul Sanatatii estima ca ar adu¬ce 700 de milioane de euro pe acelasi model cu taxa pe viciu, inclusa in pretul tigarilor si care a adus la buget 285 de milioane de euro in 2008.

In final, taxa pe junk food a fost abandonata, romanii pot fi obezi in continuare si apoi sa se mire de ce apar afectiuni cardiace. Concomitent, bugetul ramane cu gaurile nepeticite.

4. Taxa pe manele si vrajitoare. Ideea i-a venit premierului Boc in vara anului trecut, ca o metoda de a cal¬ma cetatenii infuriati de scumpirea alimentelor si serviciilor din urma majorarii de TVA.

Taxarea ar asigura respectarea principiului egalitatii, prin impozitarea tuturor veniturilor si pentru toti cetatenii. Problema e cu atat mai mare cu cat lupta cu evaziunea fiscala este un principiu clamat de toate guvernarile Romaniei, iar interpretii de manele isi afiseaza opulenta din greu peste tot, in vazul opiniei publice.

"Se poate face prin controale indirecte, care vor permite ca si manelistii sa fie tratati ca toti cetatenii acestei tari si sa plateasca impozite si taxe legale. E problema Finantelor sa stabileasca modul in care se face aceasta impozitare, dar exista metoda controlului indirect", a afirmat Emil Boc in 7 august 2010.

A trecut aproape un an, iar Finantele au dormit in papuci. Crucea cat toporul, ghiulul cat pateul si bratara cat lantul de la wc pot atarna in continuare linistite. Si nu se pune problema ca n-ar fi meserie banoasa, din moment ce Adi Minune a renuntat la functia de consilier din Consiliul Local al comunei Stefanestii de Jos - Ilfov pentru a se dedica exclusiv manelelor.

Motivul: niste controale ale Agentiei Nationale pentru Integritate, care a descoperit ca in 2008 si 2009 a realizat venituri mult peste cele obtinute in perioada mandatului de consilier.

In aceeasi categorie intra taxarea vrajitoarelor, a datului in ghioc, rune, astrologie, tarot, chiromantie etc., si care obtin venituri impresionante.

Dar autoritatile au fost speriate de "flacara violet" si de blestemele vrajitoarelor, din moment ce propunerea a cazut la Senat. Impozitul de 16% pe venit si contributiile la pensii si sanatatate n-ar fi adus bogatie generala, dar ar trata pe toti cetatenii la fel, din moment ce artistii, de exemplu, platesc impozit pe venit.

Taxa pe divort in Sangeorgiu de Padure
Daca Romania nu a luat aceste masuri pana acum, autoritatile au adoptat insa ceva: taxa de divort de 10.000 de lei. Primarul comunei Sangeorgiu de Padure, din judetul Mures, a decis sa introduca aceasta taxa speciala, pentru a descuraja divorturile si a face oamenii sa se gandeasca de doua ori inainte de a inainta actele. Pentru comparatie, la Targu-Mures, taxa de divort este de 650 de lei, la Timisoara este de 500 de lei.

Sursa: Jurnalul National

Foto: thecollegeskinny.wordpress.com

OPEC pierde controlul asupra pietei petrolului. Cotatiile continua sa urce!... INS: Alimentele s-au scumpit cu 11% in luna mai...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x