Antena Căutare

Tesla vrea să atragă două miliarde de dolari printr-o ofertă de acţiuni

Tesla a anunţat joi planul de a atrage 2 miliarde de dolari printr-o ofertă de acţiuni, pentru a profita de creşterea astronomică a preţului titlurilor în ultimele câteva luni, renunţând la politica de a evita vânzarea de acţiuni noi, transmite Reuters.

Compania va oferi spre vânzare 2,65 de milioane de acţiuni, dintre care directorul general Elon Musk va cumpăra până la 10 milioane de titluri, în timp ce Larry Ellison, membru în consiliul de administraţie şi co-fondator al Oracle, va achiziţiona acţiuni de până la 1 milion de dolari.

Preţul acţiunilor Tesla s-a triplat începând din luna octombrie, când compania a raportat profit trimestrial. Capitalizarea de piaţă a Tesla a depăşit capitalizarea combinată a General Motors şi Ford Motor.

Musk a asigurat în repetate rânduri investitorii că Tesla nu va avea nevoie să atragă noi fonduri pentru iniţiative costisitoare, cum ar fi producţia unui nou model de vehicul, creşterea producţiei din China şi construcţia primei fabrici europene.

”Nu are sens să atragem bani”, a afirmat Musk în timpul unei conferinţe de prezentare a rezultatelor financiare, de pe 29 ianuarie, întrebat de ce Tesla nu profită de preţul favorabil al acţiunilor pentru a accelera producţia. Musk a spus că Tesla va genera pe cont propriu suficient numerar pentru a-şi finanţa planurile ambiţioase de expansiune.

“Diluarea acţiunilor companiei pentru a plăti datorii nu pare o mişcare înţeleaptă”, a spus Musk la conferinţa respectivă.

Musk a mai spus că Tesla trebuie să producă mai multe baterii pentru a creşte producţia de vehicile, adăugând că unele proiecte, cum ar fi programul pentru camionul electric, nu pot continua fără îmbunătăţirea bateriilor.

Tesla mai lucrează şi la un vehicul pick-up electric, o nouă generaţie de Tesla Roadster, un automobil sport electric şi funcţii de conducere automată.

Decizia de a atrage bani va fi un şoc pentru unii investitori, în urma comentariilor anterioare ale lui Musk, a afirmat Daniel Ives, analist la firma Wedbush, într-o notă adresată clienţilor.

”În opinia noastră, mărimea acestei oferte este mai mare decât au anticipat mulţi, dar considerăm că este o mişcare inteligenţă făcută de Musk şi consiliul de administraţie, pentru a profita de revenirea pe o poziţie puternică”, a spus Ives.

Tesla, ale cărei datorii se ridicau la sfârşitul lunii decembrie la 13,42 de miliarde de dolari, a raportat în ianuarie al doilea trimestru profitabil, anunţând că în acest an va fabrica uşor peste jumătate de milion de automobile.

Compania intenţionează să folosească suma obţinută prin vânzarea de acţiuni pentru a-şi întări bilanţul contabil şi pentru cheltuieli generale.

Tesla a atras în luna mai 2,3 miliarde de dolari pentru a începe producţia în China şi pentru dezvoltarea unor modele noi, între care SUV-ul Model Y şi camionul Semi, a cprui lansare a fost amânată din cauza lipsei capacităţii de producere a bateriilor.

De la ultima rundă de finanţare, Tesla a construit fabrica de 2 miliarde de dolari din Shanghai şi a prezentat modelul pickup Cybertruck. Fabrica din Shanghai a început livrările de automobile luna trecută.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley sunt aranjorii ofertei de acţiuni. Barclays, BofA Securities, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank Securities şi Wells Fargo sunt aranjori suplimentari.

Participanţii la ofertă vor primi opţiunea de a cumpără acţiuni suplimentare în valoare de până l 300 de milioane de dolari.

Sursa : news.ro

ASF: Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost desemnat administrator temporar la Euroins... Alibaba avertizează că veniturile sale vor scădea în acest trimestru din cauza epidemiei provocate de coronavirus în Chi...
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Consumul de legume aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, poate fi o...
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x