Antena Căutare

Transparenta: Institutul National de Statistica va lansa un indice al pretului locuintelor

Piata imobiliara va mai face un pas spre transparenta in luna iunie, cand va fi lansat, dupa un an de amanare, indicele oficial al preturilor locuintelor din Romania.

Valoarea l

a care se vand casele si apartamentele autohtone va fi aflata la inceputul verii, cand va fi dat publicitatii primul indice al pietei imobiliare, intocmit de Institutul National de Statistica in colaborare cu Uniunea Notarilor si BNR, scrie Capital.

Spre deosebire de indicatorii deja publicati in domeniu, nu va lua in considerare nu preturile solicitate de proprietari, ci pe cele de tranzactionare inregistrate la notar. Acesta va fi un indicator real la nivel national (luand in calcul si orase medii si mici si mediul rural).

"Indicele va fi important si pentru Banca Nationala. Deocamdata, piata imobiliara nu este luata in calcul la stabilirea ratei inflatiei. In viitor, acest lucru s-ar putea schimba", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Exista si rezerve vizavi de noul indicator. "Va fi un lucru benefic pentru noi, totusi nu se poate trece cu vederea ca exista riscul ca datele colectate de la vanzatori si cumparatori sa nu fie reale. Se stie ca acestia au uneori tendinta de a scadea pretul declarat, pentru a reduce taxele platite", a declarat Nicolae Popa, directorul general al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Agentii imobiliari spun ca, daca nu va fi corect, indicele INS ar putea duce la distorsionarea preturilor, intr-un sens sau in celalalt.

Foto: Intact Images

Criza obliga media sa inoveze pentru a vinde publicitate... Leul s-a depreciat in sedinta de marti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x