Live acum
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

UE: Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord de principiu privind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean

Rusia şi Ucraina au ajuns joi seara la ”un acord de principiu” referitor la tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean, cu puţin timp înainte ca acordul actual dintre cele două ţări să expire la sfârşitul acestui an, a declarat joi seară vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, relatează Associated Press.

Anunţul a survenit pe fondul speranţelor unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, după conflictul de ani de zile dintre Ucraina şi separatiştii din estul ţării susţinuţi de Rusia.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, care a intermediat discuţiile dintre Rusia şi Ucraina la Berlin, a spus că cele două părţi au convenit joi seara un acord, ”după negocieri extrem de intense”.

”Sunt foarte fericit să spun că am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie şi consider că este o ştire foarte bună, pozitivă pentru Europa, Rusia, Ucraina, pentru pieţele gazelor naturale şi pentru cetăţenii tuturor ţărilor”, a declarat Sefcovic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme joi, într-o conferinţă de presă: ”Vom menţine tranzitul prin Ucraina. Vom căuta o soluţie acceptabilă pentru toţi, inclusiv pentru Ucraina”.

Sefcovic a spus că ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, şi omologul său ucrainean, Oleksi Orzhel, vor duce acordul în capitalele lor, înainte ca detaliile să fie stabilite, iar acordul să fie finalizat.

Dezacordul legat de tranzitul gazelor ruseţti prin Ucraina a dus în 2009 la blocarea livrărilor, lăsând mulţi consumatori din Europa de Est fără gaze în lunile friguroase de iarnă.

Sursa : news.ro

Recomandari