Antena Căutare

Venitul lunar mediu pe gospodarie s-a redus cu 4,5% in trimestrul trei

Potrivit datelor prezentate astazi de Institutul National de Statistica (INS), o gospodarie din Romania a avut in trimestrul trei din 2010 venituri totale medii lunare cu 4,5% mai mici fata de trimestrul anterior, acestea reducandu-se de la 2.337 de lei la 2.231 de lei, in timp ce pe partea de cheltuieli medii lunare s-a inregistrat o usoara crestere, la 2.022 de lei, reprezentand 90,6% din venituri.


Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 0,1% fata de primul trimestru si cu 1,7% fata de trimestrul al doilea).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in perioada iulie-septembrie, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 26,7%, veniturile din agricultura cu 3,5%, veniturile din activitati neagricole independente cu 3% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,9%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12,8%).

Urban versus rural

In intervalul analizat, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

Peste 40% din venituri se duc pe alimente

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul al treilea al anului trecut, in medie, 41% din consumul gospodariilor (40,7% in trimestrul unu, respectiv 41,4% in trimestrul doi).

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In iulie - septembrie 2010, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 19,9%, se mai arata in comunicatul INS.

sursa:Financiarul.com

Dobanda de politica monetara va fi mentinuta la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva... INS: Rata somajului a urcat la 6,9% in cel de-al treilea trimestru al lui 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x