Antena Căutare

Zi decisiva pentru Grecia. Ministrii finantelor din zona euro decid daca acorda sau nu imprumutul

Este o zi decisiva pentru Grecia. Ministrii finantelor din zona euro decid in aceasta dupa-amiaza daca acorda sau nu imprumutul de 130 de miliarde de euro, cel care ar putea salva Grecia de la colaps. Guvernul elen este convins ca va reusi sa obtina banii, mai ales ca a votat deja noul plan cu masuri de austeritate. Masurile au provocat, insa, noi violente in strada.

Guvernul elen a aprobat sambata un ultim set de masuri de austeritate cerute de UE si FMI drept conditie pentru un pachetul de ajutor extern, crescand astfel sansele pentru un acord prin care sa evite un faliment dezordonat. "Pentru ca acest al doilea pachet financiar sa devina functional trebuie indeplinite unele conditii si trebuie stabilita finantarea. Aceste probleme sunt rezolvate acum", a spus ministrul austriac de Finante, Maria Fekter.


Reuniunea ministrilor de Finante are loc in contextul in care Atena trebuie sa ramburseze, la 20 martie, 14,5 miliarde de euro, cu riscul intrarii intr-o incetare de plati mult mai grava decat in cazul Argentinei, in urma cu 10 ani. Pentru evitarea unui scenariu catastrofic, planul de stergere partiala a datoriei, operatiune care ar urma sa dureze mai multe saptamani, trebuie lansat miercuri, noteaza AFP.

Dupa numeroase incertitudini, situatia pare a se fi lamurit, mai multe voci din zona euro, inclusiv cea a cancelarului german Angela Merkel, lasand sa se inteleaga in ultimele zile ca rezultatul reuniunii va fi pozitiv.


Continua violentele pe strazile din Atena

Mii de greci s-au luat la bataie azi-noapte cu fortele de ordine. Au aruncat pietre si sticle in directia politistilor, iar agentii au ripostat cu grenade lacrimogene.

Mai multi protestatari au fost arestati. Grecii sunt insa din ce in ce mai nemultumiti. Noul plan de austeritate votat de Parlament prevede printre altele scaderea cu 22 la suta a salariului minim si noi concedieri in sectorul bugetar. Numai asa Grecia ar avea sanse reale sa primeasca noul ajutor de 130 miliarde de euro. Guvernul Papademos va primi astazi un raspuns. Ministrii de finante din zona euro se reunesc la Bruxelles.

In ciuda protestelor un nou sondaj arata ca 76 la suta din greci sustin "perspectiva europeana" a tarii. Mai mult, doua treimi dintre ei spera in reusita programului de echilibrare a bugetului si doar mai putin de 20 la suta ar dori sa renunte la euro.

Energie mai scumpa pentru firmele cu contract la Hidroelectrica... Iranul sisteaza exportul de petrol catre Franta si Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x