Antena Căutare

"Aventurile lui Huckleberry Finn", cenzurate de o editura americana

Noua editie a povestirii clasice “Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain a fost cenzurata de americanii de la o editura din Alabama, astfel incat toti termenii “rasisti” cum ar fi "nigger" (negru, n.r.) au fost indepartati.

Cuvantul apare de peste 200 de ori in Huckleberry Finn, publicat pentru prima oara in 1884, si in continuarile precum Aventurile lui Tom Sawyer, care relateaza aventurile baietilor de-a lungul raului Missisippi la mijlocul secolului 19, relateaza Guardian.co.uk.

In noua editie cuvantul este inlocuit cu "sclav", ca si cuvantul "injun" (indian).

Editura NewSouth din Alabama sustine ca aceasta cenzura din noile editii sunt "miscari indraznete aplicate cu compasiune" de catre editorul cartii Dr Alan Gribben de la Universitatea Auburn, din Montgomery. Va avea efectul de a inlocui "doua epitete jignitoare".

Gibben spune ca a decis sa puna in practica aceasta masura dupa decenii in care a predat si vorbit despre povestirile lui Twain.

"Cuvantul cu n (nigger, n.r.) are, si acum si atunci implicatii mai injositoare decat orice alta insulta a grupurilor rasiste. Drept rezultat, cu fiecare deceniu care trece, acest afront pare sa aiba un impact mai puternic nu mai scazut", a spus Dr Alan Gribben.

"Putem aplauda abilitatea lui Twain ca un realist al literaturii americane care a redat limbajul unei anumite zone intr-o anumita era, insa insultele rasiale abuzive (...) provoaca repulsie cititorilor contemporani", a adaugat Gribben.

Olanda: Incendiu puternic la o fabrica de produse chimice... Bulgaria: Comertul cu animale vii, interzis in zona sud-estica din cauza gripei porcine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x