Antena Căutare

Azerbaidjanul se pregateste de razboi cu Armenia

Azerbaidjanul se pregateste de razboi cu Armenia pentru a relua controlul asupra disputatei enclave Nagorno-Karabah, a declarat vineri ministrul azer al Apararii, Safar Abiev, citat de AFP.

"Azerbaidjanul se pregateste serios sa-si elibereze teritoriile", a afirmat el in cursul unei intalniri cu mediatori internationali la Baku, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

Autoritatile azere recurg adesea la un discurs belicos cand se refera la aceasta zona separatista a Azerbaidjanului, locuita in majoritate de armeni si asupra careia Baku a pierdut controlul dupa conflictul armat din 1994.

Presedintele azer, Ilham Aliev, a amenintat de mai multe ori cu recurgerea la forta pentru a recupera regiunea Nagorno-Karabah in cazul esecului negocierilor cu Armenia. Aceasta a spus, la randul ei, ca nu se teme sa se lupte din nou cu Azerbaidjanul. Incidentele intre fortele azere si armene s-au intensificat in ultimele luni. In 2010, au murit peste 20 de soldati si trei in ultima luna.

Anexata Azerbaidjanului in perioada sovietica, Nagorno-Karabah si-a proclamat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi care s-a soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994. Acest teritoriu este sustinut de Armenia.

In 1994 a fost semnata incetarea focului, dar Baku si Erevan nu reusesc de atunci sa se puna de acord asupra statutului regiunii, care continua sa ramana o sursa de tensiune in Caucazul de Sud.

Sursa: Jurnalul National

Efectele demisiei lui Mubarak: Bursa din New York inregistreaza cresteri... DOSAR: Cine este Omar Suleiman, omul din umbra desemnat sa conduca tranzitia din Egipt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x