Antena Căutare

DOSAR: Cine este Omar Suleiman, omul din umbra desemnat sa conduca tranzitia din Egipt

Omar Suleiman, caruia presedintele Hosni Mubarak i-a delegat puterea, a fost propulsat in prim-planul scenei politice prin nominalizarea sa in functia de vicepresedinte, dupa ce timp de mai multi ani a administrat din umbra dosarele fierbinti de politica externa ale Egiptului, relateaza AFP.

In plina contestare populara a regimului si intr-o tentativa de calmare a situatiei, Hosni Mubarak l-a numit la 29 ianuarie pe Suleiman, directorul serviciilor secrete, in functia de vicepresedinte, primul post de acest tip din aproape 30 de ani de regim.

Nascut in 1934 intr-o familie instarita din Qena, din Egiptul Superior, acest barbat de inaltime medie, cu chelie pronuntata si mustata, a fost o persoana-cheie in dosarele politicii externe, intre care si cel al conflictului israeliano-palestinian.

Dupa ce a schimbat uniforma pe costumele gri, el a stiut sa opereze din umbra, dialogand atat cu Israelul, cat si cu inamicul declarat al acestuia, miscarea Hamas. El detine recordul de armistitii israeliano-palestiniene, adeseori de scurta durata, incheiate dupa cea de-a doua intifada palestiniana din 2000.

In mod inevitabil, a avut si "misiuni speciale". El administreaza in prima linie strategiile dosarelor Israel si Palestinieni, mai mult decat ministrul de Externe, Ahmed Abul Gheit.

Pentru el, "meseria" este un joc de sah sau de carti. Nu castigi toate partidele. A

Angajat pe calea militara, el preia rapid drumul "serviciilor", devenind in 1991 directorul Mukhabarat, redutabilul si tentacularul serviciu de informatii interne.

Omar Suleiman face parte din "primul cerc", foarte strans, al lui Mubarak.

El este cel care l-a sfatuit pe presedinte sa vina intr-o masina blindata, la 22 iunie 1995, la Addis Abeba, pentru un summit panafrican, salvandu-i viata. Teroristi islamisti au organizat o ambuscada, iar Mubarak si Suleiman au supravietuit gloantelor lor gratie vehiculului blindat, dar soferul a murit.

Grupurile islamiste radicale Gamaa islamiya sau Jihad, responsabile de atentatele sangeroase din Egipt, sunt primele sale tinte in anii '90. Reprimarea acestora a fost nemiloasa. "Suleiman este clar, structurat, subtil, credibil pentru toti si, deci, respectat de toti", a declarat pentru AFP fostul sef al serviciilor de informatii dintr-o mare tara europeana, care se intalneste cu el frecvent.

"Provenit din matricea militara, el este ochii si urechile presedintelui, cu un simt ascutit al intereselor Egiptului", mentioneaza "colegul" sau european, fin cunoscator al lumii arabe.

Sursa: Jurnalul National

Azerbaidjanul se pregateste de razboi cu Armenia... VEZI cele mai bune fotografii de presa din 2010!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x