Antena Căutare

Corespondenta de la Nara: Lectia de viata a Japoniei

Disciplina nipona si solidaritatea fata de victimele seismului si ale tsunami-ului sunt impresionante, mai ales privite de un strain.

Atrecut doar o saptamana de la cutremurul din provincia Sendai si multe lucruri s-au schimbat. Nu numai Japonia, ci intreg mapamondul pare zguduit din temelii. Comentarii peste comentarii navalesc si populeaza canalele de televiziune si paginile de internet.

Cele mai multe isi pun intrebarea: "Cum ar rezista tara noastra unui cutremur de 9 grade? Dar unui tsunami care inghite in cateva minute cinci kilometri de uscat?" Chiar daca cercul de foc al Pacificului nu este tocmai la o aruncatura de bat. Altii isi indreapta privirea spre energia nucleara si incep sa o reanalizeze pe toate partile, constatand ca, poate, era energiei cu miez atomic a luat sfarsit.

Desi o multime de tari depind de aceasta pentru viata zilnica. O alta categorie de oameni se preocupa de consecintele financiare ale cutremurului din 11 martie. Iar altii pur si simplu comenteaza. Asa se intampla mereu in situatiile extraordinare: toata lumea isi formeaza o parere. Dar care este parerea japonezilor?

Solidaritate

Orasul in care locuiesc eu se afla departe de zona afectata de tragedia de la 11 martie. Cu toate acestea, ecourile ei se simt si aici, in Nara. Dar intr-un mod cat se poate de pozitiv. Nu spun ca aici oamenii nu sufera pentru cele intamplate, ci ca fac exact ce stiu japonezii sa faca mai bine: sa se uneasca si sa se ajute reciproc.

La orice intrare in magazine, la orice scoala, in orice institutie publica, oriunde ai merge sunt cutii de donatii. Si nu sunt goale sau puse doar de protocol. Sunt adevarate maini intinse pentru toti cei ramasi fara adapost si fara mijloace de a se intretine.

Japonezii au inteles ca nu siroaiele de lacrimi o sa schimbe situatia, ci solidaritatea. Asa ca, de la mic la mare, oamenii baga mana in portofel si isi aduc aportul la imbunatatirea situatiei momentane a Japoniei. Studentii chiar formeaza grupuri si merg in locurile cele mai aglomerate, indemnand oamenii sa nu ramana indiferenti, desi, in cazul japonezilor, este putin probabil.

Tot articolul, in Jurnalul National

UPDATE! ONU a autorizat interventia militara in Libia. Explozii puternice, la Tripoli... UPDATE! Fukushima: Alerta nucleara de gradul 5 din maximum 7!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x