Antena Căutare

Descoperire: La nasterea sa, Universul era un lichid fierbinte

Ultimele experimente realizate cu ajutorul acceleratorului de particule al CERN arata ca, imediat dupa nasterea sa, Universul era un lichid extrem de fierbinte. Potrivit oamenilor de stiinta citati de Daily Telegraph, substanta cunoscuta sub denumirea de plasma quark-gluon s-a comportat ca un lichid cu temperatura extrem de ridicata.



"In primele momente ale Universului, acesta s-a comportat ca un lichid foarte dens", a declarat dr. David Evans, de la Universitatea din Birmingham. "Avem de nevoie de mult mai multe analize si fapte pentru a intelege acest rezultat, dar este cu adevarat fascinant", a adaugat cercetatorul.

La inceputul lunii noiembrie, acceleratorul de particule a creat cu succes un "mini Big Bang" prin coliziuni de ioni de plumb. In timpul experimentului, s-au atins temperaturi de 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mari decat in centrul Soarelui.

Acceleratorul incearca sa ofere o explicatie asupra modului in care a luat nastere Universul prin crearea de conditii similare momentelor de dupa Big Bang. LHC a fost construit in urma cu 12 ani cu ajutorul a peste 7.000 de fizicieni si investitii de aproape 4 miliarde de euro.

Acceleratorul de particule va fi inchis, la sfarsitul anului 2011, din motive de siguranta. Oamenii de stiinta vor remedia anumite erori de constructie care impiedica desfasurarea in siguranta a experimentului. Acceleratorul de particule a mai fost oprit, in urma cu aproximativ un an si jumatate, din cauza a doua defectiuni tehnice.

Foto: ipod.org.uk

Japonia: Ministrul Justitiei a demisionat, dupa ce a facut o gafa de proportii... Romanca, premiata de Barack Obama pentru rezultate exceptionale in cercetare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x