Live acumiUmor Sezonul 10 (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Doi frați bogați au fost în spatele atentatului din Sri Lanka: „Aceasta este o celulă teroristă operată de către o familie”

Doi fraţi din Sri Lanka, islamişti, care s-au aflat între kamikaze, au jucat un rol-cheie în atentatele din duminica Paştelui, unele dintre cele mai sângeroase atentate de la 11 septembrie 2001, soldate cu 320 de morţi şi care ar fi fost comise ca represalii faţă de masacrul de la Christchurch, în Noua Zeelandă.

Doi fraţi din Sri Lanka, islamişti, care s-au aflat între kamikaze, au jucat un rol-cheie în atentatele din duminica Paştelui, unele dintre cele mai sângeroase atentate de la 11 septembrie 2001, soldate cu 320 de morţi şi care ar fi fost comise ca represalii faţă de masacrul de la Christchurch, în Noua Zeelandă, relatează AFP.

Atentate sinucigaşe au provocat adevărate carnagii, în duminica Paştelui, în trei hoteluri de lux şi trei biserici, în plină slujbă, la Colombo. Autorităţile atribuie baia de sânge mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) şi caută să afle dacă aceasta a primit un sprijin logistic internaţional. NJT nu a revendicat, însă, atacurile, spre deosebire de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a afirmat că ele au fost fapta unor ”combatanţi SI”.

Cei doi fraţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, ale căror nume nu au fost dezvăluite, erau de origine înstărită, fiind fiii unui bogat comerciant de mirodenii.

Potrivit unor poliţişti, aceşti suspecţi, care au murit în atacuri, conduceau o ”celulă teroristă” familială şi jucau un rol-cheie în cadrul NJT.

Cei doi fraţi şi-au luat sâmbătă câte o cameră la hotelurile de lux Cinnamon Grand şi Shangri-La, situate pe faleză, la Colombo. Ei s-au detonat fiecare în hotelul la care s-a cazat, duminică dimineaţa, la micul dejun, aproape în acelaşi moment.

SINUCIDERE ÎMPREUNĂ CU COPIII

Unul dintre cei doi fraţi a dat informaţii false despre identitatea sa la înregistrarea la recepţia hotelului, însă celălalt şi-a scris adevărata adresă. Acest lucru a ghidat poliţia până la reşedinţa lor familială, la Orugodawatta, la nord de Colombo, la doar câteva ore după explozii.

„Atunci când forţele speciale s-au dus acolo să ancheteze, soţia unuia dintre fraţi a detonat explozivi, omorându-se împreună cu cei doi copii”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Trei membri ai unei echipe de comando din cadrul poliţiei au fost ucişi în deflagraţie, care a provocat surparea tavanului.

„Aceasta este o celulă teroristă operată de către o familie”, a declarat alt anchetator. „(Fraţii) aveau banii şi motivaţia. Ei conduceau celula şi presupunem că influenţau restul familiei”.

Mai mulţi membri ai acestei familii se află, în prezent, pe mâna poliţiei.

Ancheta vrea să determine dacă a existat o influenţă străină în radicalizarea lor şi cum au ajuns cei doi fraţi dintr-o familie înstărită să ia parte la aceste atentate.

Recomandari