Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Donald Trump a fost ovaţionat de peste 100.000 de indieni, la inaugurarea celui mai mare stadion de cricket din lume

Donald Trump a fost ovaţionat luni de peste 100.000 de indieni, la inaugurarea celui mai mare stadion de cricket din lume, preşedintele american promiţând ”un acord comercial incredibil” şi ”cele mai de temut echipamente militare de pe planetă”, acesta fiind cel mai mare miting din străinătate al liderului de la Casa Albă, relatează Reuters.

Indienii au purtat măşti din carton cu imaginea lui Trump şi şepci instripţionate cu “Namaste Trump”, pentru a-l primi pe preşedintele american pe noul stadion Motera, din oraşul Ahmedabad, de unde provine premierul indian Narendra Modi.

Modi, un naţionalist care a fost reales anul trecut şi a orientat ţara spre dreapta cu măsuri considerate de criticii săi drept autoritariste şi separatiste pe criterii etnice, afirmă că relaţia sa cu Trump este o dovadă a recunoaşterii de care se bucurp la nivel global.

Oficialii americani au descris vizita lui Trump în India drept un mijlooc de a contracara dezvoltarea Chinei ca superputere.

”Aţi făcut ţării noastre o mare onoare. Vom ţine minte pentru totdeauna, începând de astăzi India va avea întotdeauna un loc special în inimile noastre”, a afirmat Trump în faţa mulţimii care îl aplauda.

India este una dintre puţinele ţări mari unde rata de aprobare a lui Trump este de peste 50%.

Trump a afirmat că Statele Unite şi India vor semna marţi acorduri pentru vânzarea de elicoptere militare americane în valoare de 3 miliarde de dolari şi că SUA trebuie să devină cel mai important partener în domeniul apărării al Indiei, care în timpul Războiului Rece a depins de echipamentele militare ruseşti.

În schimb, ca semn al tensiunilor politice din India, proteste violente au izbucnit în Delhi, unde Trump urmează să se deplaseze marţi, din cauza unei noi legi a cetăţeniei despre care criticii afirmă că îi discriminează pe musulmani şi subminează baza seculară a democraţiei indiene.

Cele două ţări nu au reuşit să ajungă la un acord comercial înainte de vizita lui Trump, existând în continuare divergenţe în privinţa agriculturii, dispozitivelor medicale, comerţului digital şi tarifelor comerciale. Trump a spus că va discuta cu Modi despre relaţiile economice, afirmând că premierul indian este un negociator dur.

După miting, Trump şi anturajul său, între care fiica sa Ivanka şi ginerele său Jared Kushner, au zburat spre Agra, pentru a vedea Taj Mahalul la apusul soarelui. Convoiul său a fost apoi primit de copii înşiraţi de-a lungul drumului.

Trump şi soţia sa Melania au pozat pentru fotografii la Taj Mahal, un monument din secolul 17 dedicat dragostei. ”Este incredibil”, a spus Trump reporterilor.

Sursa : news.ro

Recomandari