Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

Donald Trump intră în istorie drept al treilea preşedinte pus sub acuzare! Senatul va decide în ianuarie dacă liderul american va fi debarcat de la Casa Albă

Donald Trump intră în istorie drept al treilea preşedinte care a fost pus sub acuzare. După Andrew Johnson şi Bill Clinton. Liderul american e la un pas să-şi piardă postul.

Donald Trump

La finalul unei sesiuni maraton, Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Totul a pornit de la un telefon. Pe 25 iulie Donald Trump i-a cerut preşedintelui ucrainian să îl ancheteze pe Joe Biden, potenţialul său rival în alegerile prezidenţiale din 2020, şi pe fiul acestuia.

La finalul a 10 ore de dezbatere şi replici furibunde schimbate între democraţi şi republicani, procedura de punere sub acuzare a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor. Votul a fost covârşitor, chiar dacă au fost şi trei democraţi care au votat împotrivă. Donald trump nu a scăpat de un proces politic în Senat. Preşedintele american a aflat verdictul în Michigan.

Donald Trump este acuzat că a pus interesul personal înaintea celui naţional atunci când, în vară, ar fi condiţionat ajutorul militar de 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei de punerea sub acuzare a lui Joe Biden şi a fiului lui. Dar şi că a obstrucţionat ancheta Congresului blocând martori importanţi şi documente să ajungă în comisii. Trei luni au durat dezbaterile şi audierile înaintea votului final, iar Republicanii au făcut front comun în Camera Reprezentanţilor. Acelaşi lucru este aşteptat şi în Senat unde partidul preşedintelui care are majoritate vrea un proces scurt şi fără martori.

Donald J. Trump a sacrificat siguranţa naţională ca să fraudeze viitoarele alegeri. Pentru asta trebuie destituit! Ca şi în cazul predecesorilor săi, cuvântul final aparţine Senatului. Procesul începe în ianuarie şi sunt şanse mari ca preşedintele să fie achitat. Miza este însă imaginea cu care Donald Trump iese din această procedură şi intră în campania pentru realegerea la Casa Albă.

Recomandari