Antena Căutare

Donald Trump laudă eforturile Pakistanului cu privire la Afganistan şi se propune ”mediator” între India şi Pakistan

”Am făcut multe progrese în aceste ultime săptămâni, iar Pakistanul ne-a ajutat”, a declarat Trump luni, în Biroul Oval, unde l-a primit pe premierul pakistanez Imran Khan. ”Cred că Pakistanul va face mult”, a adăugat miliardarul republican, care a acuzat în trecut Islamabadul de ”minciuni” şi ”duplicitate” în lupta împotriva terorismului.

Preşedintele american Donald Trump laudă eforturi recente ale Pakistanului cu privire la Afganistan, în contextul în care Washingtonul se dezangajează din această ţară, după 18 ani de intervenţie militară, relatează AFP.

”Am făcut multe progrese în aceste ultime săptămâni, iar Pakistanul ne-a ajutat”, a declarat Trump luni, în Biroul Oval, unde l-a primit pe premierul pakistanez Imran Khan

”Cred că Pakistanul va face mult”, a adăugat miliardarul republican, care a acuzat în trecut Islamabadul de ”minciuni” şi ”duplicitate” în lupta împotriva terorismului.

Statele Unite depun eforturi intense pentru a smulge un acord politic cu talibanii, înaintea alegerilor prezidenţiale afgane, prevăzute în septembrie, ceea ce ar deschide calea unei retrageri a trupelor americane.

Subliniind că timp de mulţi ani, în mandatele predecesorilor săi, Islamabadul ”nu a făcut nimic” pentru Statele Unite, Trump a insistat asupra schimbării acestei direcţii în ultimele luni, în opinia sa o consecinţă a fermităţii sale.

“If I wanted to win that war, Afghanistan would be wiped off the face of the earth, it would be over literally in 10 days,” Trump says alongside Pakistani PM Imran Khan, adding “I just don’t want to kill 10 million people”

— Bloomberg TicToc (@tictoc)

”Cred că Pakistanul nu respecta Statele Unite şi pe preşedintele lor”, a tunat el.

”Ne aflăm în Afganistan de 19 ani. Este ridicol”, a subliniat el, exprimându-şi optimismul cu privire la negocieri în curs cu talibanii. ”Vom avea răspunsuri cu privire la Afganistan foarte rapid”.

”NU EXISTĂ SOLUŢIE MILITARĂ ÎN AFGANISTAN”

La rândul său, Imran Khan a salutat progresele în negocierile în curs. ”Nu există o soluţie militară în Afganistan”, a subliniat el. ”N-am fost niciodată atât de aproape de un acord”, a adăugat el. ”Noi vrem pacea”, a subliniat el.

Washingtonul şi Kabulul acuză cu regularitate Islamabdul că susţine grupări extremiste armate, ca reţeaua Haqqani, aliata talibanilor, furnizându-i refugii în regiuni de la frontiera cu Afganistanul.

Pakistanul neagă o asemenea susţinere, argumentând, din contră, prin enorme sacrificii umane şi financiare consimţite în lupta împotriva terorismului.

”Acesta nu este un secret, suntem îngrijoraţi de legăturile între anumite grupări (teroriste) şi armată şi serviciile de paistaneze de informaţii”, rezumă un oficial american.

Talibani şi diverşi oficali afgani de rang înalt s-au angajat, la jumătatea lui iulie, la Doha, să traseze o ”foaie de drum a păcii”, fondată pe deschiderea unui proces de pace controlat, întoarcerea persoanelor deplasate în ţară şi neamestecul puterilor regionale în Afganistan.

Textul prevede ”garantarea drepturilor femeilor în domeniile politic, social, economic, al educaţiei şi culturii, conform cadrului islamic al valorilor democratice”.

”MEDIATOR”

În această întâlnire în Biroul Oval cu premierul pakistanez, un fost campion de cricket, Trump a propus - spre surpriza generală - să joace un rol de ”mediator” între India şi Pakistan.

Împărţit între India şi Pakistan, fostul regat al Caşmirului este butoiul cu pulbere al acestui subcontinent de la împărţirea acestuia în 1947.

Cele două puteri nucleare din Asia de Sud îl revendică fiecare în întregime.

Cei doi vecini aproape că au intrat în război în februarie, în urma unui sângeros atentat sinucigaş comis în Caşmirul indian, urmat de o criză diplomatică şi scurte lupte aeriene.

Sursa : news.ro

La trei ani putea să scrie și să citească. La șape ani terminase deja liceul! Cea mai tânără studentă și psihologă din l... Venezuela a fost afectată de o nouă pană de curent. Guvernul reclamă un ”atac electromagnetic” al unor forțe ostile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x