Antena Căutare

După 35 de zile, guvernul SUA iese din blocajul bugetar

După 35 de zile de blocaj bugetar, guvernul Statelor Unite îşi reia activitatea normală. Deocamdată însă, pentru trei săptămâni. Preşedintele Donald Trump a cedat în faţa opoziţiei democrate şi a acceptat reluarea finanţării serviciilor publice, deşi zidul dorit de el la graniţa cu Mexicul rămâne fără buget.

După 35 de zile de blocaj bugetar, guvernul Statelor Unite îşi reia activitatea normală. Deocamdată însă, pentru trei săptămâni. Preşedintele Donald Trump a cedat în faţa opoziţiei democrate şi a acceptat reluarea finanţării serviciilor publice, deşi zidul dorit de el la graniţa cu Mexicul rămâne fără buget.

Donald Trump: Sunt foarte mândru să anunţ că am ajuns la un acord pentru a pune capăt blocajului şi pentru relua activitatea guvernului federal.

Astfel se încheie cel mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. Ambele camere ale Congresului au aprobat finanţarea activităţii guvernului până pe 15 februarie. În acest timp, vor fi dezbătute măsurile de securitate de la frontiera cu Mexicul. Trump nu renunţă la proiectul zidului.

Donald Trump: Nu avem, într-adevăr, altă opţiune decât să construim un zid puternic sau o barieră de oţel.

Legea votată de Congres nu prevede, însă, o alocaţie bugetară pentru zid. Este o victorie pentru opoziţia democrată, care continuă să respingă proiectul lui Trump.

Chuck Schumer: Noi, cei din Congres, ne vom sufleca mânecile şi vom încerca să ajungem la o înţelegere privind siguranţa la frontieră. Nu suntem de acord cu unele aspecte specifice ale siguranţei la frontieră. Democraţii se opun ferm zidului.

Preşedintele a fost nevoit să cedeze deoarece efectele blocajului deveneau insuportabile. 800.000 de funcţionari nu-şi mai primeau salariile. Iar unii, cum sunt controlorii de zbor, nu-şi puteau opri activitatea şi erau nevoiţi să lucreze pe gratis. Mulţi au intrat în concedii sau pur şi simplu lipseau de la serviciu, iar cursele aeriene au înregistrat mari întârzieri.

Terry Donaldson: Nu mai este la fel de sigur să zbori cum era acum ceva mai mult de o lună.

Bugetarii speră, acum, că îşi vor primi lefurile şi, mai ales, că situaţia nu se va mai repeta.

Vanessa Jordan: A trecut mai bine de o lună, iar eu nu mai am bani. Nu am bani pentru facturi, nu pot nici măcar să merg la medic. Trebuie să aleg între coplata de la medic şi plata facturilor.

Adrian Fergsuson: Din fericire, oamenii, bisericile, organizaţiile de binefacere au dorit să ne ajute, pe mine şi pe cei aflaţi în aceeaşi situaţie. Dar a fost foarte greu.

Blocajul va afecta serios creşterea economică a Statelor Unite. Iar, potrivit sondajelor, cei mai mulţi americani îl consideră vinovat, pentru această situaţie, pe Donald Trump.

Citește mai mult pe Observator.tv!

Final tragic în cazul băiețelului din Spania, care a căzut în puț! Micuțul Julen, găsit mort după 13 zile în care sute d... 34 de oameni au murit şi peste 250 sunt dați dispăruţi, după ce un baraj de reţinere a deşeurilor s-a rupt! Oamenii legi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x