Antena Căutare

Egipt: Armata a dizolvat Parlamentul si a suspendat Constitutia

Armata egipteana, care a preluat puterea in urma demisiei presedintelui Hosni Mubarak, a anuntat, duminica, dizolvarea celor doua Camere ale Parlamentului si suspendarea Constitutiei, potrivit AFP.

Mai mult decat atat, reprezentantii fortelor militare au mai precizat ca perioada de tranzitie politica se va intinde o perioada de sase luni, urmand a se forma o comisie pentru amendarea Constitutiei, conform unui comunicat citit duminica la televiziunea de stat.

Consiliul suprem al Fortelor armate a mai anuntat intr-un comunicat "dizolvarea Adunarii Poporului si a Shura", "suspendarea Constitutiei" si crearea unei comisii pentru amendarea legii fundamentale si organizarea unui referendum pe tema acestor schimbari. De asemenea, o instanta formata din aproximativ 20 de generali, "va prelua conducerea afacerilor tarii provizoiu, pentru sase luni, sau pana la finalul alegerilor legislative si pentru presedintia Republicii".

Vicepresedintele Omar Suleiman a anuntat, vineri, ora 18:10, in cadrul unei interventii televizate, ca Hosni Mubarak a renuntat la presedintia Egiptului. Suleiman a mai spus ca Mubarak a transmis responsabilitatea conducerii tarii Consiliului Superior al Armatei. Piata Tahrir este „in extaz", imaginile arata multimile de oameni care se bucura si flutura steaguri, potrivit BBC.

Declaratia vicepresedintelui Omar Suleiman:

In numele lui Dumnezeu cel milostiv, cetateni, in aceste momente foarte dificile prin care trece Egiptul, presedintele Mubarak a decis sa paraseasca puterea si a numit un inalt oficial al armatei sa preia conducerea. Fie ca Dumnezeu sa ne ajute!"

Demisia lui Mubarak, care s-a aflat la carma Egiptului timp de 30 de ani, survine dupa 18 zile de proteste in toata tara. Sute de mii de oameni sarbatoresc acum in Piata Tahrir.

Viata a revenit la normal in "capitala protestelor"

Circulatia a fost reluata duminica dimineata in piata Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor care au dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, insa cateva sute de manifestanti raman in continuare acolo.

Circulatia a fost reluata in piata, cu exceptia unei parti in care cateva sute de manifestanti erau in continuare prezenti.

Manifestatiile care s-au desfasurat timp de 18 zile in aceasta piata au paralizat centrul capitalei egiptene.

Majoritatea protestatarilor au parasit locul dupa demisia lui Mubarak vineri, dar mai multe persoane dormeau in continuare pe pamant, acoperite cu paturi, sau in corturi instalate in piata.

Sursa: Antena3

Italia: Mesaje rasiste la adresa celor 4 copii romi morti intr-un incendiu... Proteste in Algeria si Yemen, inspirate de revolta egipteana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x