E oficial! O furtună neobișnuită și deosebit de puternică se va abate la sfârșitul săptămânii! Zonele vizate!

Sfârșitul săptămânii va aduce o furtună puternică și neobișnuită, ce va lovi estul Mării Mediterane, aceasta având caracteristici similare cu uraganele și taifunele, scrie CNN. 

Sfârșitul săptămânii va aduce o furtună puternică și neobișnuită, ce va lovi estul Mării Mediterane, aceasta având caracteristici similare cu uraganele și taifunele, scrie CNN.

Potrivit unui studiu publicat în 2011, doar aproximativ două astfel de fenomene apar pe an. Aceste furtuni puternice au loc de obicei în lunile septembrie şi octombrie, când temperaturile la suprafaţa apei din Marea Mediterană sunt încă destul de calde, deşi pot apărea în orice moment al anului.

Furtuna a provocat inundaţii în Tunisia şi Libia în ultimele zile, înainte de a se deplasa spre nord de Marea Mediterană spre Europa.

De-a lungul mării, furtuna poate avea trăsături asemănătoare furtunilor tropicale, asociate în mod obişnuit cu uraganele, cum ar fi vânturile puternice şi chiar un ochi în centrul său.

De asemenea, se așteaptă ca furtuna să se deplaseze încet spre insula Creta și în sudul Greciei, înainte de a crește viteza și de a ajunge în vestul Tuciei, conform Mediafax.

Mai multe zone din Grecia şi Turcia vor fi lovite de ploi abundente şi de vânturi puternice.

În insula Creta şi în alte insule din sudul Greciei, ar putea cădea ploi de 40-60 de litri/mp, ceea ce ar putea duce la inundaţii, în timp ce în oraşe precum Izmir dn Turcia şi Kalamata din Grecia, s-ar putea înregistra între 20 şi 30 de litri/mp.

Din fericire, furtuna va fi probabil îndepărtată de curenţii de aer şi nu va ajunge în sud-estul Europei, ceea ce va limita cantitatea de inundaţii.

Uraganul este aşteptat să ajungă la forma sa deplină vineri, în largul coastei siciliene, în special în provinciile Siracuza, Catania şi Calabria, anunţă publicaţia italiană Il Messaggero.

Ultimele știri