Antena Căutare

Grecia, de pe ultimul pe primul loc la rata sinuciderilor din Europa

Rata sinuciderilor a crescut cu 40% in Grecia in perioada ianuarie - mai 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al Ministerului Sanatatii din aceasta tara.

Cu trei ani in urma, inainte de inceperea crizei economice mondiale, Grecia avea cea mai mica rata a sinuciderilor din Europa - 2,8 la 100.000 de locuitori. Procentul s-a dublat in prezent, Grecia devenind tara europeana cu cea mai ridicata rata a sinuciderilor. Potrivit raportului, au crescut simtitor si tentativele de suicid.

Expertii pun aceasta crestere a cazurilor de suicid pe seama crizei economice in care se zbate Grecia in momentul de fata.
"Cauzele variaza de la caz la caz, dar mai mereu datoriile, somajul, teama de a pierde locul de munca sunt problemele comune ale celor care isi iau viata", spune Eleni Beikari, un psihiatru care conduce ONG-ul Klimaka, unde cei care intentioneaza sa-si ia viata pot suna pentru consiliere.

Centrul primea in jur de 10 apeluri pe zi, inainte de izbucnirea crizei. Acum sunt primite peste 100 de apeluri pe zi.

"Majoritatea celor care suna sunt femei intre 30 si 50 de ani si barbati intre 40 si 45 de ani, care sunt disperati din cauza problemelor economice. Din experienta mea, barbatii, a caror demnitate este ranita ca nu-si pot intretine familia, sunt cei mai dispusi sa mearga pana la capat", spune Eleni Beikari.

Rata somajului a ajuns la 18% in Grecia. 42% dintre someri au intre 25 si 40 de ani. In jur de 20.000 de vagabonzi traiesc acum pe strazile din Atena, iar consumul de droguri si rata criminalitatii sunt si ele in crestere.

Totodata, cazurile de depresie, nevroze sau automutilare au crescut simtitor, spun expertii. Psihiatrii au raportat o crestere cu 30%, fata de anul trecut, a pacientilor cu depresii sau anxietati.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

Sistem nou de supraveghere pe strazile din Marea Britanie... VIDEO! Mos Craciun anonim in magazinele din SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x