Antena Căutare

Hackerii ruși au încercat să intre în computerele NATO. Ce arată un raport Google și cine e gruparea care concurează cu Anonymous

Gruparea de hackeri din Rusia, Callisto, a atacat mai mmulte rețele NATO, potrivit unui raport Google. Rata de succes a atacului este încă necunoscută.

Colaj cu hackeri
Gruparea de hackeri din Rusia Coldriver au atacat mai multe rețele NATO | Shutterstock

Hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO, a declarat grupul Google de analiză a amenințărilor în cadrul unui raport făcut public. Totodată, hackerii ruși au încercat să atace bazele de date ale Centrului de Excelență al NATO și computerele ministerelor Apărării din mai multe țări din estul Europei, potrivit Reuters.

Raportul Google arată că gruparea de hackeri din Rusia, numită Coldriver sau Callisto, a vizat rețelele NATO, însă precizează că nu se știe dacă au obținut informațiile dorite.

Hackerii Callisto atacă NATO

„Aceste campanii ale hackerilor au fost desfășurate folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport.

Citește și: Hackerii Anonymous au atacat publicații din România. Despre ce site-uri este vorba și ce mesaj au transmis: „Ți-am adus adevărul”

În contextul războiului din Ucraina, Rusia a primit mai multe sancțiuni economice din partea Occidentului. Totuși, oficiali ai Rusiei au negat în mod repetat că ar organiza atacuri cibernetice asupra unor țări occidentale.

Totuși, în anul 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs spunea că gruparea Callisto este „interesată de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.

Gruparea de hackeri a vizat un Centrul de Excelență al NATO, potrivit raportului.

Citește și: Hackerii de la Anonymous, o nouă „lovitură” grea pentru Vladimir Putin! Gruparea a atacat site-ul FSB (serviciul secret al Rusiei)

Totodată, într-un comunicat, NATO a transmis că reprezentanții organizației: „Au observat zilnic activități cibernetice malițioase”.

„Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în legătură cu ei în această problemă”, se mai arată în comunicat.

Hackerii Anonymous atacă Rusia

Hackerii Anonymous au fost extrem de prezenți în ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina izbucnit pe 24 februarie 2022.

De curând, hackerii Anonymous au atacat baza de date a Ministerului Apărării de la Moscova.

Gruparea Anonymous a precizat că rușii intenționează să creeze materiale video false prin care să arată cu ucrainenii se comportă inuman cu militarii ruși.

Primul punct din documentul dezvăluit de Anonymous are în vedere crearea de clipuri video false în care soldații ucraineni să dea dovadă de un comportament aspru față de soldații ruși care s-au predat voluntar.

Al doilea punct de pe lista publicată de Anonymous are în vedere negarea faptului că Rusia trimite la război militari în termen. Acest al doilea punct se referă la crearea de videoclipiuri grafice care să dea de înțeles că prizonierii ruși din Ucraina sunt, de fapt, actori.

Citește și: Anonymous a dezvăluit o convorbire între Vladimir Putin și Serghei Șoigu. Ce au discutat cei doi despre Ucraina

Al treilea punct din documentul publicat de Anonymous propune crearea de atașamente informaționale care să apară în comentarii și care să spună că este încălcată Convenția de la Geneva, privind comportamentul cu ostaticii ruși.

Motivul pentru care Volodimir Zelenski și-a concediat doi oficiali din serviciile de securitate. De ce i-a numit „trădăt... Volodimir Zelenski, apariție sfășietoare la Premiile Grammy. Ce a cerut liderul ucrainean printr-un videoclip înregistra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x