- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Hackerii Anonymous au fost extrem de prezenți în ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina izbucnit pe 24 februarie 2022. Recent, publicații prezente pe piața din România au fost vizate de atacul celor de la Anonymous.
Cum au atacat hackerii Anonymous două site-uri din România
Potrivit pressalert.ro. hackerii Anonymous au luat în vizor site-urile din România Tion.ro şi Aradon.ro. Utilizatorii care au intrat pe aceste site-uri au fost întâmplinați de o pagină, semnată „Anonymous”, pe care scria în limba maghiară mesajul: „Acest site face parte din mass media de propagandă guvernamentală. Ti-am adus adevărul! Propagandă în loc de presă independentă!”.
Pe pagina promovată de Anonymous au fost promovate mai multe videoclipuri cu mesaje împotriva premierului maghiar Viktor Orban.
Site-urile atacate de hackerii Anonymous aparițin unei firme maghiare.
Ce este și cu ce se ocupă Anonymous, gruparea celebră de hackeri
Gruparea Anonymous se descrie ca un colectiv care nu are afiliere politică și care se reunește în jurul unor cauze precum opunerea cenzurii și controlului guvernamental. Membrii grupării promovează libertatea de exprimare.
În trecut, grupul Anonymous și-a exprimat sprijinul pentru mișcările Occupy și WikiLeaks ale lui Julian Assange. Se crede că gruparea primește pe oricine dorește să se alăture și membrii săi sunt numiți „anons”.
O semnătură caracteristică a lui Anonymous este masca Guy Fawkes, portretizată în romanul și filmul distopic „V for Vendetta”, în care un anti-erou anarhist, care poartă masca, luptă împotriva unui guvern fascist, supremacist alb.
Chiar și dincolo de internet, simpatizanții mișcării l-au purtat pe Guy Fawkes la mitinguri din întreaga lume.
O altă caracteristică a grupului este folosirea dispozitivelor sau a programelor text-to-speech care permit anoniilor să-și mascheze vocea în mesajele video.
Anonymous folosește site-ul web „AnonNews” și contul Twitter pentru a face anunțuri despre campaniile lor.
Se crede că mișcarea Anonymous a început pe site-uri web de tip imageboard precum 4chan la începutul anilor 2000.
Gruparea a devenit celebră pentru prima dată în 2008, când a declanșat atacuri cibernetice asupra Bisericii Scientologiei. S-a întâmplat după ce instituția a încercat să elimine de pe internet un videoclip controversat al starului Tom Cruise, în care vorbea despre credințele sale religioase.
În 2010, se credea că Anonymous este responsabil pentru atacurile cibernetice asupra Visa, MasterCard și PayPal, după ce firmele de servicii financiare au blocat donațiile către controversatul WikiLeaks.
În 2011, Anonymous a lansat o tiradă împotriva Bisericii Baptiste Westboro, cunoscută pentru opoziția sa extremă față de homosexualitate.
Un an mai târziu, după ce SUA au interzis popularul site de stocare Megaupload, Anonymous a închis site-urile Biroului Federal de Investigații (FBI) și ale Departamentului de Justiție.
În aprilie 2012, revista Time a numit Anonymous în lista sa cu cei mai influenți 100 de oameni din lume.
Tot în 2012, mișcarea de hacking a cerut protestatarilor din India să se opună a ceea ce considera cenzură guvernamentală în creștere a internetului, după ce un tribunal din Chennai a cerut celor 15 furnizori de servicii să blocheze accesul la site-uri web de partajare a fișierelor, cum ar fi Pirate Bay.