Căutare Live

Joseph Stiglitz: "Iesirea Germaniei din zona euro, o solutie pentru salvarea monedei unice"

Joseph Stiglitz, unul dintre cei mai importanti economisti ai lumii, avertizeaza ca viitorul euro este "intunecat" si ca fragila revenire economica din Europa ar putea fi compromisa de un "val de austeritate" ce ar urma sa cuprinda intregul continent

Comentariile lui Stiglitz apar in cea mai recenta carte a sa, Freefall, din care The Sunday Telegraph prezinta mai multe extrase.

Joseph Stiglitz a avertizat asupra riscurilor care pandesc economia Spaniei, tara care trebuie, in opinia sa, sa isi reduca cheltuielile, ceea ce va duce la o crestere a somajului. "Pe masura ce economia isi va incetini ritmul de crestere imbunatitirea situatiei din domeniul fiscal ar putea avea efecte minime. Spania ar putea intra intr-o cadere in spirala asemanatoare celei din Argentina de acum zece ani", a spus economistul, potrivit The Sunday Telegraph.

Referindu-se la euro, Joseph Stiglitz s afirmat ca nevoile diferite ale unor tari cu nivel ridicat al schimburilor arata ca moneda euro a fost supusa unei mari presiuni careia ar putea sa nu ii faca fata. El sugereaza ca o solutie pentru salvarea euro ar fi iesirea Germaniei din zona euro, ceea ce ar permite monedei unice europene sa se devalorizaze si astfel sa ajute tarile cu probleme in ceea ce priveste exporturile.

"Tarile care au aceeasi moneda au o rata de schimb fixa intre ele, ceea ce nu permite existenta unui mecanism de autoreglare. Atata timp cat nu vor exista socuri, moneda euro va fi stabila. Testul ei va fi atunci cand una dintre tari sau mai multe se vor confrunta cu o criza", a mai spus Joseph Stiglitz.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: thecommentfactory.com

VIDEO! Berlusconi se tine de glume... Robert Edwards, laureatul premiului Nobel pentru medicina...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri