Antena Căutare

Londra, Parisul si Berlinul, acuzate de folosirea de informatii obtinute prin tortura

Marea Britanie, Franta si Germania folosesc informatii externe obtinute prin tortura in lupta contra terorismului, arata un raport al Human Rights Watch, care mentioneaza ca asemenea practici dauneaza credibilitatii Uniunii Europene.

Folosirea de catre cele trei mari puteri europene a informatiilor de la serviciile secrete ce se bazeaza traditional pe tortura a daunat reputatiei intregii Uniuni Europene, arata grupul umanitar.

"Berlin, Paris si Londra ar trebui sa depuna efort pentru a eradica tortura, nu sa se bazeze pe informatii externe bazate pe tortura", a declarat Judith Sunderland, cercetator al HRW. "Primirea de informatii din torturi este ilegala si pur si simplu gresita", potrivit HRW.

Raportul subliniaza ca "practicile actuale ale acestor lideri UE contrazice directivele anti-tortura ale UE, care fac din eradicarea torturii o prioritate in relatiile sale cu alte state".

Folosirea de asemenea informatii obtinute prin circumstante chestionabile "dauneaza credibilitatii Uniunii Europene", adauga HRW.

Informatii din torturi a fost folosita in anchete din Franta si Germania, in pofida regulilor interne si internationale ce interzic folosirea de asemenea probe in anchete, arata HRW.

Premierul britanic David Cameron a anuntat ca va deschide o ancheta pentru a verifica acuzatiile ca serviciile secrete britanice ar fi complice la tortura. Comisia va fi condusa de un judecator, scrie presa engleza.

Aceasta ar putea recomanda compensatii pentru victimele torturii efectuate de servicii straine, cu stinta agentilor britanici.

Sursa: www.jurnalul.ro

39 de centi - pretul unui minut in roaming de la 1 iulie... Germania isi alege astazi un nou presedinte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x