Antena Căutare

Macron laudă ”bilanţul unic în lume” al dezarmării nucleare franceze şi îndeamnă UE la un ”dialog strategic” cu privire la ”rolul disuasiunii nucleare franceze” în securitatea Uniunii

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat vineri Uniunea Europeană (UE) ”să nu se cantoneze la un rol de spectator” faţă de cursa înarmării nucleare al cărei teatru riscă să fie din nou Bătrânul Continent, lăudând totodată ”bilanţul exemplar” al Franţei în domeniul dezarmării - maipuţin de 300 de focoase -, relatează AFP.

Franţa ”are un bilanţ unic în lume. Conform responsabilităţilor şi intereselor sale, şi-a desfiinţat în mod ireversibil componenta nucleară terestră, instalaţiile de testare nucleare, instalaţiile de producţie de material fisibil pentru armament şi şi-a redus mărimea arsenalului, în prezent la sub 300 de arme nucleare”, a anunţat şeful statului francez într-un discurs despre strategia Apărării şi disuasiunii nucleare franceze.

Macron i-a avertizat însă, în acest discurs susţinut la Ecole de Guerre, la Paris, pe colegii săi europeni că o cursă a înarmării nucleare poate cuprinde din nou Europa.

”Europenii trebuie să fie conştienţi în mod colectiv că, în lipsa unui cadru juridic, ar putea fi expuşi rapid unei reluări a unei curse a înarmării convenţionale, eventual nucleare, pe teritoriul lor”, a avertizat şeful statului francez.

”Ei nu se pot cantona într-un rol de spectatori”, a tunat el, propunându-le omologilor săi ”un dialog strategic” cu privire la ”rolul disuasiunii nucleare franceze” în securitatea UE.

Macron nu a precizat dacă Regatul Unit de după Brexit este vizat sau nu în acest dialog.

”Partenerii europeni care doresc să se angajeze pe această cale se vor putea asocia exerciţiilor forţelor franceze de disuasiune”, a anunţat el.

”Acest dialog strategic şi aceste schimburi participă, în mod natural, la dezvoltarea unei adevărate culturi strategice între europeni”, a apreciat Macron.

Sursa : news.ro

El este Dino, 'Bucătarul săracilor''. Are 90 de ani și găteşte pentru cerșetorii din Roma. Povestea lui e uimitoare!... Ungaria redeschide un post de frontieră cu Serbia în urma unei manifestaţii a migranţilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x