Antena Căutare

Miliardarul Rinat Ahmetov, al treilea cel mai influent om din Ucraina

Publicatia ucraineana Finance.ua a alcatuit un clasament al personalitatilor cu cea mai mare influenta asupra vietii economice a Ucrainei. Este vorba despre oameni care au avut un cuvant greu de spus in 2011 in acest domeniu.

1. DMITRI FIRTASH, proprietarul Group DF. Unul dintre cei mai misteriosi oligarhi ai Ucrainei, Dmitri Firtash a dominat, dupa numarul de articole aparute in presa despre el sau despre companiile sale, mass-media locale. Firtash este coproprietarul grupului RusUkrEnergo, detine, printre altele, patru intreprinderi producatoare de ingrasaminte pe baza de azot, banca Nadra, 21 de puncte de distributie a gazelor, precum si o serie de companii peste hotare. Neoficial, omul de afaceri controleaza productia de titan, de la extractie pana la prelucrare, dar si cea mai mare companie de gaze a tarii, Ukragazdobycha si operatorul de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz. Businessmanul are propriul sau grup de deputati in Rada Suprema, Parlamentul Ucrainei. Cu ajutorul relatiilor pe care le are in conducerea statului, Firtash este unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale, exportator de titan si aproape ca detine monopolul asupra industriei chimice.

2. IULIA TIMOSENKO, fost prim ministru al Ucrainei, condamnata la 7 ani inchisoare. Chiar daca fostul premier se afla acum dupa gratii, influenta ei asupra economiei a fost si va ramane si in 2012 uriasa. In primul rand, scrie publicatia citata mai sus, contractele de gaze naturale pe care le-a incheiat cu Rusia in 2009 raman si acum subiect de negocieri intre Moscova si Kiev. In al doilea rand, arestarea ei si trimiterea ei in inchisoare au devenit deja un obstacol greu de trecut in dialogul dintre Ucraina si Uniunea Europeana. In al treilea rand, absenta lui Timosenko din viata politica a tarii va redesena harta politica si, implicit, pe cea economica.

3. RINAT AHMETOV, patron de presa. Unul dintre cei mai bogati oameni ai Ucrainei si patron al clubului de fotbal Sahtior, Rinat Ahmetov reuseste, mai repede decat altii, sa-si extinda proprietatile sale. Pentru el lucreaza aproape o jumatate de milion de oameni. Ahmetov a concesionat pe 50 de ani cele mai mari doua intreprinderi de carbune ale Ucrainei - Rovenkiantracit si Sverdlovantracit. A obtinut dreptul de monopol asupra exportului de energie electrica in Europa. Se pregateste sa preia Dneproenergo si Donezkoblenergo. In energie au ramas cateva insulite, practic, care nu sunt controlate de Ahmetov. Pentru cea mai mare dintre ele - Energoatom, nu i-au ajuns, probabil, banii. Ahmetov mai detine, de asemenea, mine, intreprinderi metalurgice, unitati agricole, companii de transport, banci, etc. El inca ramane unul dintre liderii partidului de guvernamant, Partidul regiunilor. Lui ii dau toti raportul. El este primul care primeste oferte de cumparare de noi active. Alti oligarhi incearca sa nu-l supere pe Ahmetov. Care este, de asemenea, un om de afaceri bine implantat in industria de media.

Citeste mai multe pe Fin.ro

Foto: gsp.zing.ro

VIDEO! Uimitor: A supravietuit dupa ce i s-a rupt coarda de bungee jumping de la 111 metri... VIDEO! Europa, blocata sub zapada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x